Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TikTok, zakon

  TikTok poručio SAD da neće da proda aplikaciju, a u EU suspenduje program nagrađivanja

  TikTok-ova kineska matična kompanija ByteDance je kazala da nema nameru da proda posao nakon što su SAD usvojile zakon kojim se primorava da proda popularnu video aplikaciju ili da bude zabranjena u Americi.

  „BiteDance ne planira da prodaje TikTok“, objavila je kompanija na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Toutiao, čiji je vlasnik.

  Ranije ove nedelje, TikTok je rekao da će da ospori na sudu „neustavan“ zakon.

  Saopštenje iz BiteDance-a usledilo je kao odgovor na članak veb sajta tehnološke industrije ,,The Information“ u kome se navodi da istražuje potencijalnu prodaju TikTok-ovog poslovanja u SAD bez algoritma koji ga pokreće.

  „Izveštaji stranih medija o tome da ByteDance prodaje TikTok nisu tačni“, navela je kompanija u postu, koji je uključivao snimak ekrana članka pisanog kineskim slovima. Pisalo je „lažna glasina“.

  Meru prodaje ili zabrane je u sredu potpisao američki predsednik Džo Bajden. U međuvremenu TikTok je povukao bitan potez suspenzije funkcije nagrađivanja TikTok Lite-a u Evropi, pošto se suočava sa najvećom pretnjom za svoje operacije u Sjedinjenim Državama, piše CNN.

  TikTok

  TikTok, zakon (Web Mind)

  TikTok suspenduje TikTok Lite program nagrađivanja u EU

  TikTok je saopštio da će suspendovati kontroverzni program u Evropskoj uniji koji je izazvao rastuću uzbunu među regulatorima EU.

  Program o kom je reč pojavljuje se u TikTok Lite-u, verziji glavne aplikacije TikTok sa manje podataka. Ona sadrži funkciju koja nagrađuje korisnike gotovinom za angažovanje u TikTok-ovom sadržaju i funkcijama aplikacije.

  TikTok je saopštio da „dobrovoljno“ suspenduje program nagrađivanja nakon što je Evropska komisija u ponedeljak objavila da bi mogla da izrekne novčane kazne i obaveznu suspenziju zbog zabrinutosti da bi ova funkcija mogla da izazove zavisnost ohrabrujući korisnike da više komuniciraju na platformi.

  „TikTok uvek nastoji da konstruktivno sarađuje sa Evropskom komisijom i drugim regulatorima. Zbog toga dobrovoljno suspendujemo funkcije nagrađivanja u TikTok Lite-u dok se bavimo zabrinutostima koje su one izazvale“, naveo je tehnološki gigant na X-u.

  TikTok digitalna komunikacija, zakon

  TikTok, zakon (Unsplash)

  Upozorenja EU upućena TikToku odražavaju vršenje novih nadzornih ovlašćenja datih Zakonom o digitalnim uslugama, nedavno usvojenim zakonom trgovinskog bloka koji reguliše onlajn platforme. Otvarajući istragu u vezi sa TikTok Lite-om ranije ove nedelje, Evropska komisija je rekla da bi TikTok mogao da bude kažnjen zato što nije pružio informacije koje duguje Komisiji o aplikaciji, uključujući izveštaj o proceni rizika i poseban izveštaj u kojem su navedeni koraci koje je kompanija preduzela da minimizira te rizike.

  Nedostavljanje izveštaja o proceni i ublažavanju rizika moglo bi da dovede do novčanih kazni do 1 odsto TikTok-ovog globalnog godišnjeg prihoda i „periodičnih kazni” do 5 posto prosečnog dnevnog prihoda TikTok-a, saopštila je ranije Komisija. TikTok se takođe suočava sa dodatnim kaznama do 6 odsto svog globalnog godišnjeg prihoda ako se utvrdi da funkcija TikTok Lite krši Zakon o digitalnim uslugama.

  Vlasništvo nad TikTok-om

  Prema TikTok-u, kineski osnivač ByteDance-a poseduje 20 odsto akcija, preko kontrolnog udela u kompaniji.

  Oko 60 odsto je u vlasništvu institucionalnih investitora, uključujući velike američke investicione firme Carlile Group, General Atlantic i Susquehanna International Group.

  Preostalih 20 posto je u vlasništvu zaposlenih širom sveta, a tri od pet članova odbora BiteDance-a su Amerikanci.

  Novi zakon daje ByteDance-u devet meseci za prodaju poslovanja i dodatni tromesečni grejs period, pre nego što se potencijalna zabrana može primeniti.

  To znači da će rok za prodaju najverovatnije doći negde 2025. godine, nakon što pobednik predsedničkih izbora 2024. preuzme dužnost.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Web Mind

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE