Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Teška sezona za pčelare: MALO MEDA, očekuje se velika tražnja i VEĆE CENE

  Pčelarska sezona bila je krajnje nepovoljna zbog vremenskih prilika i meda ima u malim količinama, pa se očekuje velika potražnja, kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

  Prethodnih nedelja neki od pčelara javno su ukazivali i žalili se na sve niže otkupne cene (6,3 evra za kilogram), a zamenik predsednika SPOS-a Radivoje Stojanović objašnjava za BIZLife portal da tržišne cene nisu još formirane (svetka berza diktira ponudu i tražnju), odnosno da je sada sredina špekulativne faze njenog formiranja na svetskom tržištu.

  Ukazuje da će pogon „Naš med“ uskoro izaći sa otkupnom cenom.

  Što se tiče pčelarske sezone, Stojanović ukazuje da je u toku pripreme pčelinjih društava u vreme voćne paše.

  Vremenske prilike i štete zadale muku pčelarima

  Problem su ove sezone predstavljale vremenske prilike i mrazevi, i to što su april i maj bili veoma hladni u odnosu na uobičajenu situaciju. Bagrem je u većem delu zemlje izmrzao, i dao je rezultat ispod proseka – oko 12kg meda po košnici.

  Livada je dala srednje rezultate naročito na Vlasini, Pešteru i Goču, a lipa je sasvim loše zbog velike vrućine, ukazuje.

  Suncokret je dao zadovoljavajuće prinose, negde i oko 25 do 30 kilograma  meda po košnici.

  U toku je vrcanje livadskog i meda od suncokreta a sveukupno meda ima u malim količinama i očekuje se veća potražnja, objašnjava Stojanović.

  Sagovornik ukazuje da ovu pčelarsku sezonu nisu zaobišle i velike štete na pčelinjacima, poput trovanja, krađa i požara.

  Najmasovnije trovanje desilo se u Itebeju, gde je preko 800 pčelinjih društava stradalo najverovatnije usled tretiranja lucerke, a bilo je i drugih sporadičnih trovanja.

  I požari najčešće usled paljenja strnjišta odneli su preko 100 pčelinjih društava, a usled obilnih padavina i bujica oštećeno je dosta pčelinjih društava.

  Krađe su takođe umanjile i obezvredile veliki trud pčelara.

  SPOS: Borićemo se za maksimalnu moguću cenu meda, nećemo ga davati pošto zašto

  Iz SPOS su ovih objavili da će uskoro objaviti maksimalnu cenu meda koju je moguće postići na tržištu u ovom trenutku.

  Ukazuju da je u međuvremenu došlo do pada cene na svetskom tržištu ispod nivoa prošlogodišnje i taj nivo se još uvek održava (na 6,1 evro koliko trenutno dobijaju pčelari Mađarske) iako je to nerealna i neodrživa cena, ali očigledno još uvek ima dosta pčelara koji su obespareni i nužno im je da što pre prodaju med pošto zašto.

  „Ta njihova odluka je legitimna (jedan naš pčelar nam je nedavno rekao da je upravo razmenio poslednjih 200 evra u kući), ali mi nismo pravili Pogon da bismo prodavali med u bescenje, već da bismo dobili maksimalno moguću cenu meda, a u bescenje smo i ranije i sada imali kome da ga prodamo“, navode iz SPOS između ostalog.

  Ističu da će se boriti za maksimalno moguću tržišnu cenu meda.

  Cena koja je aktuelna trenutno u Mađarskoj ili u Srbiji (6,1-6,3-6,4 evra za kilogram) nije maksimalno moguća čak ni u ovom trenutku, jer pakeri uračunavaju preveliku zaradu, navode.

  Pčelari Rumunije su trenutno svetla tačka regiona, jer većina ne želi da preda med jeftino, ističu iz SPOS-a.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE