Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Terminološka gimnastika“: Nije OSTAVKA, nego OTKAZ

  Posle ostavke na mesto redovnog profesora Fakulteta medicinskih nauka (FMN), Miodrag Stojković, tvorac projekta nacionalne banke matičnih ćelija, moraće da da i otkaz.

  Ostavka je više moralni čin, kaže Stojković, a otkaz je važeća pravno-formalna kategorija, navode na kragujevačkom fakultetu i univerzitetu posle još jednog u nizu sukoba koji je izbio zbog gradnje centara izvrsnosti u Kragujevcu, koja se otegla kao gladna godina, počev od 2015. kada je započeta.

  „Ako im je stalo do terminološke gimnastike i birokratske procedure, izaći ću im u susret. Naravno da ću dati otkaz, ostavka na mesto redovnog profesora bila je moja prva reakcija nakon što sam video da su promenili projekat i ugrozili rad i osnovne ciljeve banke matičnih ćelija i istraživačkog centra“, rekao je genetičar Stojković u izjavi za Politiku, posredno se obraćajući dekanu FMN Vladimiru Jakovljeviću i rektoru Univerziteta u Kragujevca Nenadu Filipoviću, koje je optužio da su umanjivanjem sredstava za 1,7 miliona evra samovoljno promenili njegov autorski projekat.

  Ovakva izjava usledila je nakon što smo Stojkovića upoznali sa sadržinom dopisa koji je Politici, zamoljen da prokomentariše slučaj, dostavio dekan kragujevačkog FMN.

  „Nije uobičajeno podnošenje ostavke na mesto redovnog profesora, jer ta titula nije funkcija, niti dužnost već najviše zvanje u akademskoj zajednici, a pre svega stanje duha. U tom smislu, na to mesto ostavka se ne može podneti, bar to nije poznato u dosadašnjoj univerzitetskoj praksi“, predočio je Jakovljević, navodeći u razgovoru za Politiku da čin ostavke samo pokazuje da Stojković ne poznaje ni procedure, ni akademsku hijerarhiju.

  „Stojkovićev potez je plod neinformisanosti, možda tračeva i lične sujete“, dodao je Jakovljević.

  Što se tiče izgradnje centara izvrsnosti i opremanja nacionalne banke matičnih ćelija, na Kragujevačkom univerzitetu odbijaju sve moguće insinuacije u vezi s navodnim malverzacijama i navode da projekat, posle niza zastoja, konačno ide u pravom smeru.

  „Spisak prosleđen resornom ministarstvu i kabinetu predsednice vlade sadrži svu neophodnu opremu za banku matičnih ćelija i istraživački centar koji je prati. Na tom spisku se nalazi i oprema za ostale centre koji treba da zažive u objektu, odnosno u budućoj naučnoj ustanovi“, saopštio je rektor Filipović.

  Razjašnjenja radi, naučna ustanova u Kragujevcu o kojoj je reč sadrži nekoliko centara izvrsnosti – naučnih odeljenja, a banka matičnih ćelija sa pripadajućom laboratorijom je verovatno najvažniji deo projekta koji je pokrenut još pre deset godina.

  Nakon određenih kadrovskih promena u JUP i izbora novih izvođača radova, gradnja objekta površine oko 11.500 kvadrata nastavljena je ovog septembra. Sredstva od oko 10,5 miliona evra obezbeđena su iz kredita Evropske investicione banke, s tim da nabavka skupocene opreme tek treba da usledi.

  Genetičar Stojković je reagovao upravo povodom predstojeće nabavke opreme, optužujući dekana Jakovljevića i rektora Filipovića za samovolju i zloupotrebu položaja.

  „Kako oni mogu da menjaju projekat u koji nisu uneli nijedan zarez. To je neodgovorno ponašanje, neprofesionalno i loše upravljanje, samovolja, na kraju krajeva i zloupotreba položaja. Projekat je odavno definisan i odobren, ali svake godine se Jedinici za upravljanje projektima šalje lista opreme i cenovnik, jer se cene menjaju.“

  Dekan i rektor su bez konsultacija promenili spisak i skinuli veliki deo sredstava. Morao sam da reagujem, prvo činom ostavke, a sada i otkazom, jer ne želim da sutra neko upire prst u mene kao da sam krivac, poručio je Stojković koji se posle dvogodišnjeg boravca u Americi, maja ove godine vratio u Srbiju.

  Izvor: Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE