TEMA U REGIONU: Ko će spasiti Todorića?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TEMA U REGIONU: Ko će spasiti Todorića?

  Biznis tema medija u regionu ovih dana je slučaj Agrokora, a juče i danas sve više informacija dolazi u vezi slučaja.

  Nakon informacija o sastanku čelnika Agrokora sa Vladom Hrvatske, koji je potvrđen i od jedne i od druge strane, mediji već donose scenarije za „spas“ koncerna. Članovi Vlade Hrvatske izričito su protiv spašavanja kompanije Ivice Todorića, a slovenački mediji navode da bi spas mogao biti Merkator.

  Slovenski siol.net piše da bi Agrokor deo imovine s kojom je Todorić osigurao PIK (payment in kind –  kredit) obveznice prebacio na Merkator. O kojoj se imovini radi dokumenti koji su u posedi Siola ne otkrivaju, ali navode njenu vrednost – oko 175 miliona evra. Vlasnici tih obveznica tako više ne bi bili poverioci Agrokora odnosno njegovog holandskog vlasnika, već Merkatora. Tako bi se rešili svih rizika povezanih s mogućim daljnjim finansijskim problemima Agrokora.

  Po drugom scenariju obveznice PIK-a od međunarodnih investitora kupili hrvatski penzioni fondovi, koji na raspolaganju imaju ogromna sredstva i koji su poslednjih godina bili ključni finansijeri hrvatskih kompanija koje su kupovale firme u Sloveniji. Tako bi fondovi po dospeću PIK-ovih obveznica zapravo postali vlasnici Agrokora, odnosno nekih njegovih podružnica.

  Prema drugim informacijama koje kruže među investitorima obveznice PIK-a bi mogao početi otkupljivati sam Todorić. Međutim, strani analitičari ne veruju u ovakav scenario jer tvrde da Todorić jednostavno nema dovoljno novca za to.

  Kako hrvatski N1 javlja, rešenje za Agrokor, po svemu sudeći, trebalo bi se navodno znati do petka jer je, među ostalim, i agencija Mudis (Moody’s) najavila smanjenje kreditnog rejtinga ako ne bude promena u politici koncerna.

  Novosti: Zbog Todorića strahuje 11.000 radnika u Srbiji

  Hrvatski Agrokor koji ima finansijske probleme zapošljava u Srbiji oko 11.000 radnika koji se pribojavaju da preduzećima u kojima rade preti stečaj ili će dobiti novog vlasnika, pišu današnje Večernje novosti.

  Dug Agrokora prema dobavljačima procenjuje se na više od dve milijarde evra, a za poreze u Hrvatskoj duguje oko 800 miliona evra.

  U Srbiji Agrokor ima osam firmi Frikom, Dijamant, Ideju, Merkator, Super karticu, Kikindski mlin, MG mivelu i Novu slogu.

  Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je za Novosti rekao da se prati sve što se dešava sa Agrokorom i da će sledeće nedelje biti sastanak na tu temu.

  On je naveo da je njegovo ministarstvo u kontaku sa dobavljačima Agrokora u Srbiji jer je interes da se obaveze prema njima na vreme ispunjavaju.

  Izvor: BIZLife/N1/Siol.net/Novosti

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE