Tekući račun Rusije u najvećem suficitu od 1994. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tekući račun Rusije u najvećem suficitu od 1994. godine

  Rusija je zabeležila u prvom tromesečju ove godine najveći suficit na računu tekućih plaćanja još od 1994, jer su prihodi od izvoza nafte i gasa porasli, a uvoz opao nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu.

  Ovi prihodi su krucijalni ruski izvor čvrstih valuta tokom rata, i omogućavaju vlastima da plaćaju uvoz, da podrže ekonomiju i da vrate poverenje u rublju, navodi agencija „Blumberg”.

  Suficit na tekućem računu Rusije, kao najšira mera trgovinskih i investicionih tokova, dostigao je 58,2 milijarde dolara u prošlom kvartalu, što je više nego dvostruko iznad iznosa od 22,5 milijardi dolara prijavljenih godinu dana ranije, objavila je danas Banka Rusije.

  Moskva, Rusija

  Sofija Donjec, ekonomista u investicionoj kompaniji Renesans Kepital u Moskvi, procenjuje da je suficit iznosio 19 milijardi dolara u martu, prvom punom mesecu od početka sukoba sa Ukrajinom, prenosi Tanjug.

  „Efekat sankcija tek treba da se odrazi na izvoz”, rekla je ona.

  Iako se očekuje da će sveobuhvatne sankcije izazvati najdublju recesiju u Rusiji u poslednjih nekoliko decenija, dosadašnje evropske kaznene mere se ne odnose na ključni ruski izvoz energije, od kojeg je zemlja značajno prihodovala nakon skoka cena energenata od početka napada 24. februara.

  Kontrole kapitala, koje su uvedene da bi se ograničio pad rublje, znače da je odliv investicija iz Rusije gotovo zaustavljen.

  Analitičari „Blumberg Ekonomiksa” predviđaju da će Rusija ove godine zaraditi skoro 321 milijardu dolara od izvoza energije, ili za preko 30 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Institut za međunarodne finansije istovremeno procenjuje da bi suficit tekućeg računa Rusije mogao da dostigne ove godine čak 240 milijardi dolara.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE