Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tehnološki giganti ulažu više od 9 MLRD. $ u Saudijsku Arabiju

  Saudijska Arabija je obezbedila više od 9 milijardi dolara investicija za buduće tehnologije. 

  Microsoft i Oracle, grade sektore koji će se baviti cloud računarstvom u Saudijskoj Arabiji, rekao je ministar u Vladi.

  Saudijski ministar komunikacija i informacionih tehnologija Abdullah Alswaha rekao je da će Microsoft uložiti 2,1 milijardu dolara, dok će Oracle uložiti  1,5 milijardi dolara za izgradnju novih sektora za cloud računarstvo u Rijadu.

  „Investicije će poboljšati poziciju Kraljevine Saudijske Arabije kao najvećeg digitalnog tržišta na Bliskom istoku i u severnoj Africi“, rekao je Alswaha na LEAP-u, međunarodnom tehnološkom forumu koji se održava u Rijadu. Alswaha nije naveo više detalja. Oracle je naveo da će investicija biti izvršena tokom nekoliko godina.

  Saudijska arabija

  Microsoft (Pixabay)

  Saudijski zvaničnici su vršili pritisak na međunarodne kompanije da investiraju i premeste svoje regionalno sedište u Rijad. Tako bi kompanije imale više koristi od vladinih ugovora.

  Saudijska Arabija ulaže stotine milijardi dolara u ekonomski plan, poznat kao Vizija 2030. Ceo projekat vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

  Takođe, Alswaha je rekao da će kineski Huawei uložiti 400 miliona dolara u cloud infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji. Kompanija će uložiti i u još jedan region za cloud u partnerstvu sa naftnim gigantom Aramco-m. Dodatnih 4,5 milijardi dolara uloženo je u globalnu i lokalnu imovinu u više sektora, dodao je Alswaha.

  Tonomus, podružnica 500 milijardi dolara vrednog NEOM projekta prestolonaslednika, saopštila je prošle godine da je uložila milijardu dolara 2022. godine u AI, uključujući platformu metaverzuma, prenosi Rojters.

  Povećana potražnja za računarstvom u oblaku naterala je tehnološke kompanije kao što su Oracle, Microsoft, Amazon i Google da postave data centre širom sveta kako bi ubrzali prenos podataka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE