Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rade Đukić

  „Tehnološka industrija promoviše znanje kao najcenjeniji resurs“

  „Tržište IT usluga raste, čime se ceo region sve više približava svetskim standardima”, za BIZLife govori Rade Đukić, izvršni direktor korporativnih poslova United Cloud-a. 

  Poslovanje IT kompanija odvija se na sledeći način: najveći broj njih bavi se „autsorsingom” i pružanjem tehnoloških usluga svojim inostranim klijentima,dok je manji broj onih koji rade na razvoju sopstvenih rešenja i proizvoda.

  Među tim retkim kompanijama koje rade na sopstvenim rešenjima i proizvodima nalazi se i razvojno-istraživački centar United Cloud, koji trenutno posluje iz pet centara u zemlji i regionu, od kojih je jedan u Beogradu, a planira se širenje na još dva nova tržišta. Sada su najavili otvaranje 100 novih hi-tech radnih mesta, o čemu razgovaramo sa Radetom Đukićem, izvršnim direktorom korporativnih poslova kompanije United Cloud.

  United Cloud radni prostor

  United Cloud radni prostor

  • United Cloud je tehnološka kompanija čiji tim sa više od 320 ljudi radi sinhrono iz pet regionalnih centara. Koje profile talenata tražite?

  United Cloud je produktna kompanija koja razvija svoje proizvode od početka do kraja, što podrazumeva veoma složen rad i timove sa različitim tehnološkim ekspertizama. S obzirom na to da se kod nas odvija pun produkcioni ciklus – od istraživanja tržišta, dizajna, razvoja i integracije proizvoda do održavanja i podrške – važno nam je da okupljamo tehnološke stručnjake iz multidomena od istraživača, UX/UI dizajnera, menadžera proizvoda i projekata do softverskih inženjera, sistemskih arhitekata, DevOpsa, do inženjera za mašinsko učenje, stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije, istraživača i analitičara velikih sistema podataka. Dakle, u procesu zapošljavanja rukovodimo se potrebama organizacije za specifičnim tehničkim i domenskim znanjima i ekspertizama, što važi i za više od 100 novih radnih mesta koja otvaramo u 2023. godini.

  • Pominjali ste proširenje i dizajn prostora. Recite nam malo više o tome.

  Rast portfolija proizvoda stvorio je i potrebu za proširenjem tima i dupliranjem kapaciteta našeg najvećeg regionalnog centra u Beogradu. Dizajnu prostora pristupili smo posmatrajući rad različitih timova kroz ceo produkcioni ciklus koji bi podržao njihove potrebe za brzom i lakom saradnjom. Od samog početka uključili smo naše zaposlene i paralelno proučavali koncepte koje primenjuju svetske tehnološke kompanije. Tako smo stvorili fleksibilno radno okruženje zasnovano na agilnim principima rada, koje osnažuje naše timove i pojedince da funkcionišu na najbolji mogući način, a s ciljem postizanja najviše moguće efikasnosti, kooperacije i kreativnosti. Rezultat je inovativno radno okruženje koje ćemo i nadalje prilagođavati stvarnim potrebama rada i načinu funkcionisanja naših timova.

  Rade Đukić, izvršni direktor korporativnih poslova, United Cloud

  Rade Đukić, izvršni direktor korporativnih poslova, United Cloud

  • Šta je dovelo do tako brzog rasta vašeg tima?

  Počeli smo 2016, tako što smo okupili mali tim najboljih oko vizije televizije sledeće generacije. Danas je United Cloud izrastao u jedan od vodećih istraživačko-razvojnih centara čije proizvode koriste milioni ljudi. Za samo pet godina od lansiranja EON TV-a, 2017. godine, razvili smo još 10 end-to-endsinergetski povezanih proizvoda za industriju telekomunikacija i medija, a koji naš portfolio čine konkurentnim sa najvećim svetskim IT kompanijama. Visok stepen tehničke inovativnosti u stvaranju digitalnih platformi koji negujemo u United Cloud-u omogućio je da u našem timu okupimo eksperte koji žele da budu deo vizije budućnosti i stvaranja proizvoda poput EON Connecta za širokopojasne usluge, digitalne platforme za medijske portale, antipiratskog softvera, napredne platforme zasnovane na mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, kao što je LEON.

  • Koji su najveći izazovi, a koje su prednosti tehnološke industrije Srbije i regiona? Kako United Cloud gleda na ove izazove i prilike?

  Poznato je da se informatičke usluge na globalnom nivou koriste kao indikator za međunarodno poređenje država i nivoa njihovog tehnološkog razvoja. Tržište IT usluga u Srbiji i regionu raste, čime se ceo region sve više približava svetskim standardima. Bez obzira na globalna dešavanja početkom ove godine, nije primetno usporavanje IT tržišta regiona. Naprotiv, postpandemija je dodatno ubrzala IT tržište i otvorila prilike za udaljeni rad, a nova strana predstavništva se otvaraju u kontinuitetu, prvenstveno vodeći se niskom cenom rada u regionu. To su sve signali koji, s jedne strane, podstiču kompetitivnost na tržištu, omogućavajući ekspertima iz različitih tehnoloških oblasti da imaju globalno iskustvo i dobre uslove za rad. Sa druge strane, kada uporedimo vodeće svetske tehnološke trendove i veštine sa našim planiranjem novih pozicija i veština, vidimo da nimalo ne zaostajemo, nego smo čak i ispred svetskih trendova, što nas veoma raduje.

  • Koji su izazovi u privlačenju mladih tehnoloških stručnjaka i talenata danas i kako ih vi prevazilazite?

  Imajući u vidu da je IT tržište regiona pretežno okrenuto ka „autsorsing” modelu razvoja za inostrane kompanije, a da smo mi, sa druge strane, potpuno produktno orijentisana kompanija, to nam daje jednu vrstu slobode, ali i prednosti u predvođenju inovacija i uvođenju svetskih trendova u region.

  Dodatno, svaki član našeg tima, bio on početnik ili prekaljeni profesionalac, direktno učestvuje u stvaranju servisa koje i sami koristimo u svakodnevnom životu.

  Office space, United Cloud

  Office space, United Cloud

  • Koji su vam planovi za 2023. godinu?

  Kao deo United Grupe, proizvodi United Clouda dostupni su na osam tržišta na kojima Grupa posluje i koja broje ukupno 40 miliona ljudi. Vođeni ambicijom prisustva u svim zemljama u kojima su krajnji korisnici proizvoda koje kreiramo, sledeći korak je proširenje centra u Ljubljani. Uporedo radimo i na pokretanju centara u Bugarskoj i Grčkoj. Želimo da kroz širenje omogućimo sinhroni rad iz svih centara, korisnicima jedinstveno i kvalitetno korisničko iskustvo, ali i njihovu lokalizaciju, zahvaljujući razumevanju i uvažavanju lokalnih specifičnosti u navikama, potrebama i trendovima, kako bi naši digitalni proizvodi bili što relevantniji za sve korisnike i njihov digitalni „lajfstajl”.

  • Šta donosi budućnost u pogledu razvoja i osnaživanja IT talenata u region?

  Ono što je tehnološka industrija donela sa sobom je to da je znanje najcenjeniji resurs.

  Biti deo tehnološke zajednice, znači osnaživanje kulture udruživanja i deljenja tog specifičnog znanja. Zato United Cloud nije samo IT kompanija, mi smo i edukativni centar koji se trudi da pomogne da se najbolje prakse i ekspertize objedine na jednom mestu, a zatim kvalitetno prenesu IT zajednici u Srbiji i regionu. Takođe, imamo jedinstvenu tehnološku laboratoriju i DesignStudio za praktične eksperimente i primenjenu nauku. Kroz naše znanje, ekspertizu i saradnju sa lokalnim stručnjacima i univerzitetima, želimo da pozitivno utičemo na nacionalni i regionalni tehnološki ekosistem. Tako će i mladi talenti imati prilike da usavršavaju najtraženije kompetence, radeći na najnovijim tehnologijama i imati dobar razlog da ostanu da rade iz svojih zemalja na šta smo posebno ponosni.

  Izvor: BIZLife Magazin/Jelena Jevtić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE