Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Tehnologija 5G je ključna za ekonomski oporavak Srbije“

  Antonio Pasarela, generalni direktor Ericssona za Srbiju

   Velike brzine, niska latentnost, bezbednost i obrada velikih količina podataka koje 5G tehnologija nudi pomoći će da se prošire mogućnosti „Industrije 4.0” za kompanije i poslovni i javni sektor, jer će ponuditi čitav spektar jedinstvenih slučajeva upotrebe najnovije generacije i podstaći inovacije

  • Kakvi su planovi Ericssona u pogledu razvoja 5G mreže u Srbiji i regionu?

  Sa oko 150 komercijalnih ugovora i 94 aktivne 5G mreže u 45 zemalja, Ericsson je jedan od svetskih lidera u oblasti 5G tehnologije. Ericsson je jedan od lidera u 5G tehnologiji i u Srbiji, jer smo, još 2018. godine, prvi demonstrirali 5G tehnologiju, kada smo, u saradnji sa Telekomom Srbija, ostvarili neverovatnu brzinu od 27 Gbps. Tehnologija 5G je ključna za ekonomski oporavak Srbije, jer donosi i kratkoročne prednosti i postavlja temelje za buduće inovacije. Mi stalno i konzistentno ulažemo u Srbiju kako bismo ispunili planove postavke 5G mreže naših klijenata.

  Nedavno smo najavili otvaranje novog Centra za realizaciju digitalnih usluga (DSSD) u Beogradu, koji će dodatno ubrzati razvoj 5G sistema u Srbiji. Ovaj novi centar će se baviti mrežnom virtuelizacijom i 5G mrežama na bazi klauda, donoseći prednosti globalnom 5G ekosistemu i oslanjajući se na postojeću saradnju Ericssona sa mobilnim operatorima u Srbiji.

  • Koje su prednosti 5G mreže za poslovnu zajednicu?

  5G je izuzetno fleksibilna, otvorena inovativna platforma koja može da ubrza digitalnu transformaciju i ekonomski rast Srbije. Velike brzine, niska latentnost, bezbednost i obrada velikih količina podataka koje ova tehnologija nudi pomoći će da se prošire mogućnosti „Industrije 4.0” za kompanije i poslovni i javni sektor, jer će ponuditi čitav spektar jedinstvenih slučajeva upotrebe najnovije generacije i podstaći inovacije. Ericsson već danas demonstrira moć ovih revolucionarnih tehnologija u pravim proizvodnim operacijama, uključujući vozila sa automatskim upravljanjem (AGV) u fabrici „Audija”, koja omogućavaju bezbednu saradnju između čoveka i robota, kao i privatnu bezbednu 5G mrežu, sa brzinom podataka u gigabitima i skoro realnim latentnim vremenom, u „Fabrici 56” Mercedes Benca u Nemačkoj, koja omogućava inteligentnu povezanost proizvodnih sistema i mašina.

  • Veliki trud ulažete u saradnju sa domaćim obrazovnim institucijama. Koliko ste zadovoljni talentima iz Srbije?

  Od samog početka smo u Srbiji posvećeni zapošljavanju mladih inženjera i diplomaca, sa fokusom na rodnu ravnopravnost kroz razvoj digitalnih i profesionalnih znanja žena i devojaka. Od 2019. godine, sarađujemo sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu na projektu „Partner Katedre”. Cilj je podrška daljem razvoju i unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja, naučnih istraživanja i profesionalnog razvoja mladih inženjera na fakultetu. Trenutno su kod nas na obuci studenti završnih godina sa domaćih univerziteta koji istovremeno rade u Ericssonu i tako stiču neprocenjivo iskustvo i stručnost u najsavremenijim mobilnim tehnologijama.

  • Šta je potrebno da bi se podstaklo i proširilo poslovanje međunarodnih kompanija u Srbiji?

  Država čini velike napore u unapređivanju poslovnog ambijenta u zemlji. Srbija je uspela da se izbori sa globalnom ekonomskom recesijom i kovidom bolje od većine zemalja u okruženju, što potvrđuje otpornost njene ekonomije. Pozdravili bismo smanjenje broja taksi koje treba da se plate, pojednostavljenje procesa međunarodne trgovine i skraćenje vremena potrebnog za realizaciju ugovorâ.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE