Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tehnički pregled poskupljuje od decembra?

  Iako se spekuliše da je u nekim gradovima Srbije cena tehničkog pregleda već udvostručena – sa sadašnjih 3.000 dinara na 6.000, istraživanje Politike pokazuje da su ovo za sada sporadični slučajevi, ali da bi do kraja godine to moglo da postane pravilo.

  Kako saznaje list, promene cenovnika na štetu građana direktno će zavisiti od toga da li će najveće osiguravajuće kuće u Srbiji ostati pri odluci da znatno srežu provizije koje su davali prodavcima polisa obaveznog auto-osiguranja. Među njima su i firme za tehnički pregled. To će biti jasnije tek u prvim danima decembra kada kreću isplate od prodatih polisa za prethodni mesec.

  Kako objašnjava Politikin sagovornik, dobro upoznat sa dešavanjima u ovom sektoru, najveće osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da, od ovog meseca, provizije za prodaju polisa ograniče na maksimalnih pet odsto. To im omogućava zakon usvojen još 2009. godine koji je samo delom primenjivan.

  U Srbiji je registrovano oko 1.700 firmi za obavljanje tehničkog pregleda i na stotine agencija za prodaju osiguranja. U praksi, dosadašnje zarade na prodaji polisa išle su u proseku do 20 odsto. Agencije s malim obrtima zadovoljavale su se zaradom do 15 procenata, dok su veliki prodavci dobijali i četvrtinu od iznosa polise.

  Taj poslovni aranžman do sada je odgovarao i jednima i drugima, ali bi nova odluka osiguravača mogla da dovede do gašenja firmi koje posluju na tržištu osiguranja i bez posla ostavi veliki broj radnika.

  Ako ostane ovako kako se najavljuje, mnoge firme za tehničke preglede će prestati da rade ili će morati da podignu cenu pregleda vozila. Isto važi i za agencije za prodaju osiguranja, smatra sagovornik Politike.

  Ceh borbe oko visine provizija na kraju bi mogli bi da plate građani. Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS) upozorila je da zakon propisuje samo minimalnu cenu tehničkog pregleda, dok na tržištu maksimalna cena može biti slobodno formirana.

  Nikakvo kartelsko udruživanje i dogovaranje cena nije dozvoljeno i mi smo ovim povodom uputili prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije, navode u NOPS.

  U medijima se povodom dešavanja na tržištu oglasila i Narodna banka Srbije. Kako je navedeno, u toku je izrada novog zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Ističu da radna grupa razmatra sva otvorena pitanja, ali da nadzor nad radom tehničkih pregleda vozila nije u nadležnosti NBS.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE