Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tedeski u Beogradu: Ko misli da zna sve, taj je BRAT OD BUDALE

  Najbogatiji Hrvat, predsednik Uprave regionalne Atlantik Grupe Emil Tedeski, gostovao je u Beogradu na Samitu privrednih lidera regiona, gde je govorio o ukrupnjavanju tržišta, Srbiji, uspesima i odgovornosti u rukovođenju velikim biznisom.

  „Moguće je stvoriti sistem nesmetanog kretanja i ljudi i kapitala i robe”, rekao je Tedeski i dodao da već sada u svetu biznisa postoji nešto kao u sportu – „Aba liga regionalna, jer su i Delta i MK Grupa i Fortenova i Atlantik neka vrsta Aba lige“.

  „Na primeru Atlantic grupe, mi vidimo jedno logično ukrupnjavanje, jer su pojedinačna tržišta bivše Jugoslavije izuzetno mala. Da li možemo da napravimo novi sistem? To je pitanje i za regulatore. Prostora ima. Bili smo svedoci razgovora Miškovića, Todorića i Merkatora. Zašto bismo ostali u nacionalnim granicama, u regionu, zašto tu ne uključiti i Italiju, Austriju, Njemačku…“, rekao je Tedeski.

  Prema njegovim rečima, biznis je sigurno taj koji je nakon „groznog rata devedesetih prvi pružio ruku međusobnoj saradnji, zatim i sport i kultura, pa na kraju i politika“.

  Govoreći o Srbiji, kaže da uvek postoje komparativne prednosti svake države. Srbija nema more, ali ima fenomenalan geografski položaj, prirodne vrednosti i niz drugih stvari, smatra Tedeski.

  Brat od budale

  „Onaj vlasnik koji smatra da sve zna o svom poslu, da ne treba učiti i razvijati se, taj je brat od budale i on je neodgovoran vlasnik“, rekao je Tedeski i izazvao smeh i aplauz u sali.

  Ja sam završio fakultet u 46. godini i nije me bilo sramota da budem najstariji u klasi. I nisam smatrao da bilo kome mogu da držim predavanje, dodao je on.

  Doslovno svaki dan, i vikendom, ujutro sebi kažem: „To što si većinski vlasnik, to ti ne daje pravo da misliš u nijednom trenutku, ne da si najpametniji, nego da je moja ideja ispravna i bolja od bilo čije druge ideje.“

  „Čudim se svakom menadžeru koji nastupa sa pozicije da mu je sve jasno, a ima puno primera lidera koji misle ako pokažu neznanje ili nesigurnost da su time umanjili svoju harizmu ili poziciju. Strah od priznanja da nešto ne znaš – to je – drama.“

  Odgovornost i najveći neprijatelji

  Tedeski je istakao da su različite kategorije biti vlasnik i biti odgovoran, jer kako je dodao, neko je nasledio, a neko je stvorio.

  „Neko smatra – ja sam vlasnik i imam neograničena prava, to nije tačno! Nije jedan primer gde vlasnik potkrada sopstvenu kompaniju, jer levi privatni i desni kompanijski džep nisu isto“, objasnio je Tedeski.

  Kako je rekao, postoji kategorija odgovornih i neodgovornih lidera.

  „Neko smatra stvorio sam bogatstvo mogu ga i uništiti – o ne, nije tako. Nečija egzistencija zavisi od toga. Nezavisno od forme kompanije, postoje određena pravila i način nasleđivanja“, istakao je Tedeski.

  Smatra da su najveći neprijatelji uspesi iz prošlosti, te da su promene u poslovanju ključne za opstanak i razvoj biznisa.

  „Kada prodate jednu fintu pet puta, 6. put vas protivnik pročita. Zato smatram da su naš najveći protivnik za budućnost uspesi iz prošlosti. Mislim da je pravo vreme da se menja onda kada vam ide dobro“, ocenio je Tedeski.

  Opasnost nejednakosti

  Prema njegovom mišljenju, u biznisu je najvažnija matematička operacija – ne sabiranje ili množenje – nego deljenje. Znači, kompanija je stvorila vrednost i prvo se zahvali onima koji su to omogućili, jasan je on.

  Svi zaposleni bi trebalo da podele deo uspeha, a isto tako je i u široj zajednici. Živimo u vremenu izuzetne nejednakosti i kad jedini imaš kuću od kamena, a svi drugi od blata, to je za nas nezamislimo, jer samo je pitanje vremena kada će blatom krenuti da gađaju kuću od kamena.

  Mi, poslovni lideri, moramo se truditi da napravimo zadovoljnije i bogatije društvo, a to ne znači nikakav socijalizam ili nešto tako, već neku društvenu osvešćenost.

  Zabluda je da privatni biznismeni mogu rešiti sve anomalije u zemljama u kojima rade, ali ako bar malo mogu pomoći, onda je to dobar pravac, zaključio je Tedeski.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/miskovic-otkrio-tajnu-svog-uspeha-devojka-se-udaje-kada-je-najtrazenija/

  Izvor: BIZLife, Blic

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Nebo J

   Bravo Emile, divne misli

  • Filozof

   Poslati ga u gulag. Nemam obajšnjenje zašto. Ali imam neki osećaj da treba i da je zaslužio gulag sa svom svojom porodicom. Imali smo SFRJ koju su stari svesno rasturili. I sad će da nam serviraju neke ovakve priče? Vala neće granice ste stvorili i ima da ih poštujete i takse da plaćate a ne da zbijate šale kako se vama ćefne.

  • Ljubisa

   Filozif...jedna velika istina

  • Dejan

   @Filozof koji si ti retard

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE