Takse, kuga i pauze u Fijatu "KOČNIČARI" srpske industrije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Takse, kuga i pauze u Fijatu “KOČNIČARI” srpske industrije

  Pad prehrambene proizvodnje zbog taksi Prištine i obustava izvoza mesnih prerađevina zbog svinjske kuge, kao i smanjenja proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu najveći su problemi u domaćoj ekonomiji, ocenio je saradnik biltena “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Stojan Stamenković.

  Svi ti navedeni negativni trendovi u septembru su umanjili ukupnu industrijsku proizvodnju, rekao je Stamenković na promociji novog broja MAT.

  Prema njegovim rečima, prerađivačka industrija u Srbiji imala je uspone i padove tokom godine i u septembru je dostigla međugodišnji rast od 1,7 odsto, a da nije bilo problema u prehrambenoj industriji, prerađivačka bi zabeležila rast od četiri odsto.

  “Prehrambena izgleda kao nerešiv problem, jer umanjuje dinamiku čitave industrije, a proizvodnja motornih vozila i prikolica na prvi pogled ne ostavlja utisak problematične oblasti, jer je njen negativan doprinos u septembru od jedan procentni poen minimalan, ali ostaje problem zbog dugoročnog opadanja proizvodnje u FCA”, rekao je Stamenković.

  Dodao je da je treća oblast koja preti da postane problem, proizvodnja osnovnih metala, koju ograničavaju limiti u Evropske unije.

  Problemi u prehrambenoj industriji, proizvodnji mesa i mesnih prerađevina dodatno su, kako je rekao, pored taksi koje je uvela Priština na izvoz te robe, uvećani i zabranom izvoza u okolne zemlje zbog pojave svinjske kuge u Srbiji i smanjenog izvoza u Rusiju.

  Istakao je da je proizvodnja motornih vozila u periodu od januara do septembra ove godine opala za 42,1 odsto, a samo u septembru 39,2 procenata. Radnici FCA su bili na produženom odmoru u avgustu, pa je opet napravljena pauza u proizvodnji zbog usklađivanja sa mogućnostima plasmana”, rekao je Stamenković.

  Izvor: Politika, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE