Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tajm: Pet oslonaca Rusije

  Pažnja svetske javnosti usmerena je na složene odnose Moskve i Zapada, ali ne treba zaboraviti ni druge zemlje koje u velikoj meri utiču na budućnost Rusije, piše Tajm.

  Partnerstvo s Pekingom veoma je važno za Moskvu, pored ostalog, i zbog zapadnih sankcija.

  Autor teksta ne veruje da će ovo partnerstvo ikada prerasti u pravo prijateljstvo. Prema njegovim rečima, Kina rado trguje s Rusijom, ali je smatra suparnicom kada je reč o uticaju, posebno u Centralnoj Aziji.

  Pored toga, Peking je zadovoljan postojećim stanjem stvari na svetskoj pozornici, dok Moskva, smatra autor, želi da ga promeni iz korena.

  Na drugo mesto po važnosti za Rusiju autor je smestio Japan. Koristi od saradnje s Tokijom su modernizacija industrije uz pomoć japanske tehnologije, kao i mogućnost da se stvori protivteža Kini. Ipak, na odnose Rusije i Japana senku baca spor koji se tiče Kurilskih ostrva.

  Bez obzira na to što se u sirijskoj krizi Rusija našla na suprotnoj strani barikade sa Saudijskom Arabijom, države su uspele da se dogovore i da zaustave pad cena nafte, poguban za ekonomije obeju zemalja.

  Iako je Rijad gotovo potpuno zadovoljan politikom Vašingtona, nema garancija da će tako biti i u budućnosti, navodi Tajm.

  Odnosi Rusije i Turske bili su pomračeni incidentima poput obaranja ruskog aviona iznad Sirije i ubistvo ruskog ambasadora u Ankari. Ipak, usled pogoršanja odnosa Turske sa Zapadom, Ankara i Moskva imaju više razloga da teže bližim vezama, na primer, da grade gasovod „Turski tok“.

  Venecuelu, zahvaćenu krizom, autor je postavio na poslednje mesto svoje liste. On navodi da je krajem prošle godine državna naftna kompanije Venecuele, koja je vlasnik Citgoa, Rosnjeftu dala 49,9 odsto akcija te američke naftne kompanije.

  Ako Venecuela ne uspe da se izbori sa svojim dugovima u dogledno vreme, vrlo je verovatno da će Rosnjeft biti na korak do preuzimanja kontrolnog paketa akcija Citgoa, a to će Rusiji omogućiti da preuzme kontrolu nad važnim naftnoprerađivačkim kapacitetima u SAD.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE