Tabaković: Kretanja na našem tržištu otporna na šokove iz inostranstva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tabaković: Kretanja na našem tržištu otporna na šokove iz inostranstva

  O kretanjima kursa i kretanjima na deviznom tržištu možda najilustrativnije govori podatak da smo od početka godine kupili milijardu evra da dinar ne bi previše jačao, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u intervju za Večernje novosti.

  Ona to objašnjava da je uz obezbeđenu relativnu stabilnost domaće valute, obezbeđena i garancija da će u eventualnim potresima koji bi mogli da dođu iz međunarodnog okruženja NBS imati čime da garantuje tu stabilnost.

  „Znate da na kretanje kursa, pored faktora iz domaćeg okruženja, značajno utiču i dešavanja u međunarodnom okruženju. Iako su ta dešavanja u proteklom periodu bila prilično turbulentna, zbog čega su slabile valute pojedinih zemalja, pa i nekih zemalja regiona, kretanja na našem tržištu su u velikoj meri bila otporna na šokove iz inostranstva. To je rezultat sve boljih pokazatelja i perspektiva domaće ekonomije, a time i većeg poverenja stranih investitora za ulaganje u Srbiju,“ rekla ja Tabaković.

  Tabaković kaže da je postupak privatizacije Komercijalne banke u toku. „Aktivnosti na pripremi banke za privatizaciju su u nadležnosti rukovodstva banke, odnosno njenih akcionara, a u skladu sa sporazumom akcionara, u planu je prodaja paketa akcija u njihovom vlasništvu“, kaže ona, i dodaje da kada je prodaja Telenor banke u pitanju, do sada nije podnet zvaničan zahtev za sticanje vlasništva, ali „smo obavešteni da postojeći akcionari banke rade na prodaji vlasništva“.

  Izvor: Novosti

  Foto: Beta, Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE