SZO: U 2016. zagađen vazduh u Srbiji "kriv" za 6.600 preuranjenih smrti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: U 2016. zagađen vazduh u Srbiji “kriv” za 6.600 preuranjenih smrti

  Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu Marjan Ivanuša izjavio je da procene te organizacije iz 2016. ukazuju na oko 6.600 preuranjenih smrti usled zagađenja vazduha u Srbiji.

  To zagađenje “može rezultirati” različitim ozbiljnim oboljenjima i dovesti do smrtnih ishoda, rekao je Ivanuša za list Politika.

  “Naše svakodnevne aktivnosti na području ratarstva, industrije, saobraćaja, grejanja, utiču na kvalitet vazduha, pa je potrebeno uvoditi dodatne mere na svim tim područjima.”

  On je rekao da je cilj dugoročno unapređenje kvaliteta vazduha i da su zbog toga potrebne koordinirane intervencije u relevantnim sektorima, ali ne samo na nivou donosioca odluka, već i celog društva.

  Kako je dodao, “puno toga može da se uradi na pojedinačnom nivou, ali uz podršku lokalne samouprave”.

  “Kada govorimo o zagađenom vazduhu treba pomenuti i veliki problem pušenja cigareta u Srbiji, za koji procene ukazuju da se na godišnjem nivou registruje skoro 20.000 preuranjenih smrti koje se mogu dovesti u vezu sa pušenjem”, istakao je Ivanuša.

  Srpski gradovi su po zagađenosti redovno pri vrhu liste na sajtu Air Visuala, koji u realnom vremenu prati kvalitet vazduha u celom svetu.

  Trenutno, prema podacima sajta, srpska prestonica je 5. najzagađeniji veliki grad na svetu, sa indeksom 140, a u Srbiji je najlošiji vazduh u Užicu, sa indeksom zagađenosti od 167, a slede Gornji Milanovac i Novi Pazar, oba grada sa većim indeksom od Beograda.

  Izvor: Beta, Politika, BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE