SZO: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja

  Uslovi za razvoj novih sojeva koronavirusa i dalje su idealni i opasno je misliti da je omikron poslednji ili da je pandemija blizu kraja, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.

  Na početku sastanka izvršnog odbora SZO, Gebrejesus je rekao da bi akutna faza pandemije ipak mogla da bude okončana ove godine ako budu ostvareni neki ključni ciljevi, navodeći da to “mora da ostane kolektivni prioritet”.

  On je kazao da je kraj globalne vanredne situacije zbog korona virusa moguć ove godine uz ostvarenje ciljeva kao što su vakcinacija 70 odsto stanovništva svake države do sredine 2022. godine, sa fokusom na ugrožene grupe, i poboljšanje testiranja i praćenja kretanja virusa.

  “Istina je da ćemo živeti sa kovidom u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo se pripremili za buduće pandemije. Ali učenje života sa kovidom ne može da znači da prihvatamo gotovo 50.000 smrtnih ishoda nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti”, naveo je Gebrejesus.

  On je apelovao na osnaživanje SZO i na povećanje finansiranja te organizacije radi uspešnije borbe protiv zdravstvenih kriza.

  Moguć kraj pandemije u Evropi?

  Dan ranije, direktor SZO za Evropu je nagovestio da bi “omikron mogao da znači kraj pandemije u Evropi”.

  Omikron soj koronavirusa koji bi mogao da zarazi 60 odsto Evropljana do marta pokrenuo je novu fazu pandemije kovida-19 u regionu i mogao bi da ga približi kraju. “Moguće je da se region približava kraju pandemije”, rekao je za Frans pres Hans Kluge pozivajući ipak na obazrivost zbog promenljivosti virusa.

  On je rekao kada se smiri talas omikrona biće tokom nekoliko nedelja i nekoliko meseci globalni imunitet, ili zbog vakcine ili zato što su ljudi imunizovani time što su se zarazili, a takođe i zbog sezonskog pada zaraze.

  Kluge je ipak naglasio da još nismo u fazi kada to postaje endemska bolest. “Endemski znači da možemo da predvidimo šta će se desiti, ovaj virus je iznenadio više nego jednom, stoga treba da budemo vrlo oprezni”, rekao je Kluge.

  U Evropskoj uniji i Evropskom ekonomskom prostoru omikron, koji se pojavio krajem novembra, zarazniji je nego delta i sada je dominantan, prema evropskoj zdravstvenoj organizaciji.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE