Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO o pandemiji globalno: Novozaraženih skoro za petinu manje

  Broj novih infekcija korona virusom u svetu opao je za 19 odsto u protekloj nedelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, izvestila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

  SZO je u nedeljnom izveštaju o pandemiji saopštila da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih ishoda.

  Zapadni Pacifik je jedina oblast u kojoj je prijavljen porast broja novih infekcija u toku nedelje i to od 19 odsto, Jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći pad u svetu.

  Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu na zapadnom Pacifiku.

  Najveći broj novih infekcija prijavljen je u Rusiji. Broj se u Istočnoj Evropi udvostručio poslednjih nedelja, podstaknut porastom vrlo zaraznog omikron soja.

  SZO je saopštila da sve druge varijante korona virusa, uključujući alfa, beta i delta, nastavljaju da opadaju na globalnom nivou jer ih omikron istiskuje.

  Među više od 400.000 sekvenci korona virusa učitanih u najveću svetsku bazu podataka o virusima prošle nedelje više od 98 odsto je bilo omikron.

  SZO je saopštila da se čini da je taj soj omikrona, BA.2, u stalnom porastu i da je njegova rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama.

  Primećeno je da omikron izaziva blaže simptome bolesti od prethodnih sojeva virusa i da u državama sa visokom stopom vakcinacije stopa hospitalizacije i smrtnosti nisu znatno porasle uprkos širenju omikrona.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE