Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO o „buster“ dozi: Nema potrebe za TREĆOM DOZOM

  Trenutni podaci ne pokazuju da postoji potreba za trećom dozom vakcine protiv koronavirusa, izjavila je vodeća naučnica Svetske zdravstvene organizacije Somja Saminatan.

  Savetnik pri SZO Brus Ajlvord je govoreći o trećoj ili takozvanoj „buster“ dozi koje se daju u bogatim zemljama, rekao na istoj konferenciji za novinare u Ženevi da u svetu ima dovoljno vakcina, ali da nisu ravnomerno raspoređene, prenosi Rojters.

  On je rekao da bi najpre trebalo dati dve doze najranjivijim grupama širom sveta, pa tek onda treću dozu onima koji su već imunizovani sa dve. „Ali, još uvek smo daleko od toga“, rekao je Alvord.

  Delta soj cirkuliše u područjima niske stope vakcinacije

  Cirkulacija delta soja koronavirusa u područjima gde je niska stopa vakcinacije podstiče širenje virusa, rekli su zvaničnici SZO.

  „U mnogim mestima širom sveta delta soj virusa raste, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visok nivo pokrivenosti vakcinacijom“, rekla je epidemiolog Marija Van Kerhove.

  Ona je dodala da delta soj zaista cirkuliše u područjima gde je niska stopa vakcinacije i gde su nedosledno sprovođene mere.

  U Srbiji je vakcinacija trećom dozom počela u utorak, a preporučuje se osobama sa slabijim imunitetom.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Izvor: Sputnjik, Tanjug

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE