Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  svrha

  Koja je tvoja SVRHA? Za nekoliko desetina sekundi shvatite ŠTA ŽELITE u životu

  Od Antičke Grčke do savremenog sveta, čovek se pita koja je njegova svrha. U modernom društvu, pitanje smisla nema toliko filosofsku koliko konkretnu tezu: “Kako da budem srećan, koje je rešenje”?

  Prvo, postavite sebi 4 pitanja. Odgovori će vam trasirati stazu kojom se treba kretati.

  Šta sam voleo kao dete?

  I vrapci na grani znaju da su deca iskrena, tačnije, neiskvarena i “neobrađena”, zbog čega još uvek nemaju sposobnost da stvari čine komplikovanim, naprotiv. Oni su transparentni u pokazivanju želja I emocija, bez filtera.

  Deca umeju da pojednostave stvari. Čisteći kutije dečijih želja, nalaze psiholozi, možemo se lišiti nezadovoljstva. Konkretno, zapitajmo se šta smo voleli kao deca, šta nam je bilo važno. Možda je to naš novi put. A onda, pogledajmo šta nam treba da to realizujemo.

  Koja je moja tema?

  Energiju ulažemo u različite stvari, a šta nas zapravo “dobro vozi”? Neretko se dešava da zaposleni u korporacijama napuste svoje liderske pozicije i posvete se slikanju, vajanju, šivenju, onoj strasti koju su zapostavili.

  Okej, reći čete lako je njima, zaradili su novac. Nije pitanje novca, nego usklađivanja “svojih istina” sa realnim životom. Rad na temama koje su nam zanimljive daje zadovoljstvo i energiju. Daje snagu za dalje. Zanima vas nešto što nije u bliskoj vezi s onim što trenutno radite, to je okej, krenite tim putem, to je vaša tema.

  Zbog čega sam ustao iz kreveta?

  Kada su depresivni i anksiozni, ljudi umeju da prokomentarišu: Ne ustaje mi se iz kreveta. Ne vide svoju svrhu, jer treba da se suoče sa dnevnim aktivnostima koje im ne prijaju, koje nisu izabrali, koje su im nametnute i opterećuju ih. Ovo pitanje je važno postaviti: zašto smo ustali? Najpre biti zahvalan što nas zdravlje služi da uopšte ustanemo, a onda to iskoristiti. Uraditi jednu dobru svar za sebe i svoje okruženje.

  Kako želim da me pamte?

  Postoji opcija da stvari posmatramo unatraške, zvuči morbidno, ali ma koučinga koji vam postave pitanje: kako vidite svoju sahranu? Ko će biti na njoj? Kako će vas pamtiti? Kakav trag ste ostavili, da li ste gauopšte ostavili?

  Ako u odgovoru na ovo pitanje vidite sebe kao svesnu, druželjubivu, otvorenu osobu, koja unosi radost među ljude, onda nezadovoljno sedenje u kancelariji nije prava opcija. Ako se ne smejete, neće vas kao nasmejanog ni pamtiti. Najpre budite iskreni prema sebi.

  BONUS TRIK

  Možda deluje kao jeftino proklamovanje popularne psihologije, ali jedan trik stvarno “radi posao”: zapišite odgovore na ova 4 pitanja iznad. Onda ih analizirajte. Iznenadićete sami sebe. I upoznaćete se.

  Izvor: BIZLIfe/Stefan Tošović

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE