alkohol

Svemirski sake, ako uspe i cena će biti – svemirska

Japanski proizvođač sakea odlučio je da ode tamo gde nijedan proizvođan do sada nije otišao – u svemir.

Asahi Šuzo, kompanija koja stoji iza popularnog japanskog brenda sakea Dasai, planira da pošalje sastojke za sake na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) kako bi fermentisali veoma poseban napitak.

Ako uspeju, samo jedna boca od 100 mililitara biće ponuđena na prodaju po ceni od 100 miliona jena, ili oko 653.000 dolara.

„Ne postoji garancija stopostotnog uspeha“, napominje Soja Juatsuki, predstavnik destilerije zadužena za projekat Asahi Šuzoa. Dodaje da razlika u gravitaciji može da utiče na to kako će toplota da se prenosi kroz tečnost, što može da izazove drugačiji proces fermentacije nego na Zemlji.

Kompanija je platila Japanskoj agenciji za istraživanje svemira mogućnost pristupa eksperimentalnom modulu „Kibo“, delu MSS-a koji je razvio Japan, gde se testovi mogu sprovoditi u „posebnom mikrogravitacionom okruženju“.

Nacionalna svemirska agencija saopštila je da neće komentarisati privatno plaćeni projekat.

Sake se pravi od japanskog pirinča, vode i kodžija (pirinča koji je prošao kroz saharizaciju i koristi se da skrob u pirinču pretvori u šećere koji se mogu fermentisati). Uobičajeno je potrebno oko dva meseca da se napravi niz preciznih koraka koji uključuju parenje, mešanje i fermentaciju.

Piće se ispija iz posebnih čaša u različitim prigodama – od venčanja do obroka u izakaia restoranima nalik pabovima – a nedavno se našao na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Dasai – što na japanskom znači „festival vidre“ – jedan je od najpopularnijih brendova sakea na tržištu. Pored toga, kompanija Asahi Šuzo stoji iza još nekih vrhunskih proizvoda popularnih među kolekcionarima koji su spremni da potroše više hiljada dolara za bocu.

Razvoj opreme za proizvodnju sakea u svemiru

Njihov pohod u svemir je više od samo još jednog pokušaja da se napravi retki sake. Juetsuki navodi da se kompanija nada da će ovaj svemirski projekat pokazati kako fermentacija funkcioniše u svemiru, pa će možda jednog dana moći da prave sake na Mesecu.

U nekoj budućnosti, kada ljudi budu putovali na Mesec kao turisti, ovaj projekat ima za cilj stvaranje sakea u kojem se može uživati i na Mesecu. Takođe, nada se da će ova tehnologija koristiti i budućim svemirskim turistima koji imaju sklonost ka drugim vrstama fermentisane hrane.

„Mnoge japanske namirnice, kao što su nato i miso, fermentisane su, a ova tehnologija bi mogla da se proširi i na ovu proizvodnju“, dodaje Juetsuki.

Kompanija razvija opremu za proizvodnju sakea u svemiru, a planirani datum lansiranja je krajem 2025. godine.

Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

Izvor: RTS

Foto: unsplash

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE