Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Švedska priprema građane za slučaj rata

  Građanima Švedske naredne nedelje biće poslata brošura sa savetima šta treba da preduzmu ako dođe do krize, ili rata.

  Švedska Agencija za civilnu zaštitu (MSB) saopštila je da će tokom Nedelje pripravnosti za hitne situacije, od 28. maja do 3. juna na adrese oko 4,8 miliona domaćinstava u Švedskoj poslati brošuru „Ako dođe do krize ili rata“.

  U ilustrovanoj brošuri koja se može preuzeti i sa sajta www.msb.se sadržani su saveti o tome kako doći do čiste vode i skloništa, kako da obezbede hranu, grejanje, ali i kako da prepoznaju lažne informacije i neprijateljsku propagandu.

  Na dvadesetak strana nabrojane su i osnovne kućne potrepštine koje treba imati, opisani znaci za upozoravanje i uzbunjivanje.

  Povod za ovakvu meru je kako se navodi potreba da svi stanovnici Švedske budu bolje pripremljeni za posledice svega što može da se dogodi, od teških nesreća, ekstremnih vremenskih uslova i nepogoda, preko terorističkih i hakerskih napada pa do, u najgorem slučaju, rata.

  Brošura će biti objavljena i u audio verziji i prevedena na 13 jezika.

  Objavljivanje brošure sa savetima za ponašanje u slučaju krize ili rata prva je javna kampanja ove vrste od okončanja Hladnog rata, navode agencije.

  Britanski Gardijan podseća da je Švedska, kao i druge zemlje u regionu, u višem stanju pripravnosti od ruske aneksije Krima u martu 2014. godine kao i da optužuje Rusiju za kršenje vazdušnog prostora i teritorijalnih voda.

  Švedska je takođe odustala od smanjenja troškova za vojsku, a prošle godine organizovala je najveću vojnu vežbu u proteklih četvrt veka, kao i glasanje o ponovnom uvođenju regrutacije, dok zajedno sa Danskom pravi planove za suprotstavljanje ruskim sajber napadima i dezinformacijama.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE