Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve više kompanija napušta Kataloniju

  Tri velike privredne grupacije kotirane na berzi u Madridu Abertis, Selneks (Cellnex) i Kolonial (Colonial), najavile su da prebacuju sedište van Katalonije u Madrid u jeku političke krize u tom regionu.

  Kompanija koja upravlja autoputevima Abertis, prva je danas najavila odluku o premeštanju sedišta, a za njom je sledila firma Celneks Telekom (Cellnex), i zatim kompanija za nekretnine Colonial.

  Firma Abertis je navela u saopštenju da pribegava tom potezu zbog „pravne neizvesnosti izazvane sadašnjom političkom situacijom u Kataloniji“.

  Celneks je naveo kao razlog kratkoročan i dugoročan kontekst neizvesnosti zbog političke krize u Kataloniji.

  Sa njihovim premeštajem u Kataloniji ostaje samo još jedna privredna grupacija kotirana na glavnom indeksu Ibex35 Madridske berze, u odnosu na sedam kolkiko ih je bilo na početku prošle nedelje.

  Ostaje farmaceutska firma Griflos, čije sedište je u Barseloni.

  Španija i Katalonija se nalaze u najtežoj političkoj krizi od povratka demokratije 1977. godine što plaši ekonomske krugove.

  Predsednik glavne španske organizacije poslodavaca CEOE Huan Rosel rekao je u nedelju da su firme „užasno zabrinute“ zbog situacije u Kataloniji.

  Krajem prošle nedelje dve velike katalonske banke Kašabank (KaixaBank) i Banka Sabadel (Banco de Sabadell) kao i gasna grupa Gas Natural, prebacili su svoja sedišta iz Katalonije, što je uglavnom pravna procedura čiji cilj je da se minimiziraju posledice mogućeg proglašenja nezavisnosti.

  Banke se plaše da će izgubiti pristup finansiranju Evropske centralne banke i zaštiti evropskih normi.

  Katalonski predsednik Karles Pućdemon planira da se danas obrati regionalnom parlamentu u okviru debate o trenutnoj političkoj situaciji. Neki separatistički političari tvrde da će biti proglašena nezavisnost iako se dosta poslanika slaže da bi bila reč samo o „simboličnom gestu“.

  Španska vlada i premijer Marijano Rahoj su upozorili da će biti preduzeti koraci da se spreči nezavisnost Katalonije, ne isključujući ni ukidanje regionalne autonomije i uvođenje direktne uprave iz Madrida.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE