Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što ste hteli da znate o suši, vašim platama i penzijama

  Džejms Ruf, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) juče je za Srbiju imao dobre vesti. Posle završetka osme i poslednje revizija aranžmana iz predostrožnosti najavio je da su budžetom za 2018. najavljena povećanja plata i penzija, prenosi „Politika“.

  Projektovani fiskalni deficit je 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je nivo koji ne ugrožava fiskalnu stabilnost i dalje smanjenje javnog duga rekao je Ruf.

  Od ministra finansija Dušana Vujovića čulo se juče da vlada planira da deo novca iz većeg fiskalnog prostora i u ovoj godini iskoristi za isplatu bonusa penzionerima, kao i za bonuse određenim kategorijama zaposlenih. Nije precizirano kojih.

  Ruf je naveo da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaćeg proizvoda Srbije dva odsto, dok je za 2018. planiran rast od 3,5 odsto.podsetio da je privredna aktivnost u Srbiji u prvom kvartalu bila privremeno usporena zbog suše i prekida u snabdevanju električnom energijom. Šef misije je naglasio da je prioritet da se 2018. očuvaju teško ostvareni dobri fiskalni rezultati. Ruf je podvukao da za naredni budžet smatra da je prioritet očuvanje fiskalnih dostignuća. – Sve što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra urađeno je, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja – rekao je Ruf. Prema njegovim rečima neophodno je nastaviti sa reformama državnih preduzeća, jer još nije pronađeno trajno rešenje za problematična preduzeća, kao što su MSK, „Azotara”, „RTB Bor”, „Petrohemija” i „Resavica”.

  Izvor: Politika

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE