Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve što niste znali o proširenim venama

  Jedan od veoma čestih problema, koji se može čuti kod osoba različite dobi, ali i pola, jeste problem proširenih vena. Iako statistike govore da se ovaj kako estetski, tako i zdravstveni problem javlja više kod žena, posebno kod onih koje imaju genetsku predispoziciju, zbog trudnoće, uzimanja kontracepcije, dugog stajanja, nakon 60 godine života, proširene vene se javljaju podjednako, kako kod žena, tako i kod muškaraca. U razgovoru sa poznatim dr. Prim Miroljubom Draškovićem otkrivamo kako sprečiti pojavu proširenih vena ali i kako rešiti problem ukoliko se pojave.

  Statistike okazuja jedan nikako lep rezultat, a to je da se problem proširenih vena najviše javlja kod osoba između 20-e i 40-e godine. Razlozi, kao što smo već naveli, su brojni, ali se sam problem proširenih vena produbljuje ukoliko ne vodite računa o svom stanju, ne odmarate dovoljno, kao i ukoliko pustite da se ovaj zdravstveni problem širi, jer ukoliko ne započnete odgovarajuću terapiju on će se sigurno širiti i to veoma progresivno.

  Ono što u samom početku pokazuje postojanje proširenih vena jesu promene koje se vide ispod same kože na nogama, budući da se vene ukažu u vidu vrećica, cilindričnih ili zmijolikih oblika. Na početku one predstavljaju isključivo estetski problem, ali kako se komplikacije brzo javljaju, vremenom dolazi do zamora, osećaja „teških nogu“, teškog pokretanja nogu, da bi se u uznapredovalom stadijumu stvarao dermatitis, rane na koži, a česte su onda i infekcije, naglašava dr. Drašković, rukovodilac istoimene specijalističke hiruške bolnice u Beogradu.

  Lečenje proširenih vena ide u dva pravca. Prvi je svakako neoperativni, kada postoje određene terapije za njihovo povlačenje, nošenje kompresivnih zavoja i čarapa, kao i mazanje određenih masti i gelova. Međutim, najčešće ovakvi metodi ne daju dugoročnije rezultate, zbog čega dolazi do drugog načina lečenja, a to je operacija vena.

  Kako se vrši operacija vena

  Postoje dva načina izvođenja operacija vena. Prvi način jeste klasični metod koji je kod nas u najvećoj meri i zastupljen. Klasična operacija vena se uglavnom izvodi u totalnoj anesteziji, uz uklanjanje proširenih delova vene koja se operiše, njihovo spajanje, a sam postoperativni tok operacije vena i oporavak traje nešto duže, do nekih šest nedelja u proseku. Međutim, u svetu, ali i kod nas, postoje i savremeniji načini operaije vena. Tu su operacija vena laserom, kao i metod uklanjanja radiotalasima ali nova neinvazivna metoda operacije vena vodenom parom.

  Iako se postiže isti efekat kao kod klasične operacije vena, ono što ih čini primamljivijim i lakšim za odluku, jeste činjenica da postoperativnog toka skoro kao da nema, jer pacijent odmah ustaje na svoje noge i može već nakon jednog dana da se vrati svojim svakodnevnim i uobičajenim aktivnostima, jer ne postoje rezovi koji bi ceo oporavak usporili.

  Ovakva operacija vena spada u grupu minimalno inavzivnih hirurških zahvata, zbog čega se ovaj način operacije vena kod nas sve više traži i zahteva. Posebno je važno i to što je način davanja anestezije drugačiji. Koktel anestetika, bikarbonate i adrenalina se ubrizgava oko glavne vene, što celokupan zahvat čini bezbolnim, ali je pacijent u mogućnosti da odmah nakon izvršenog zahvata ustane, a nakon dan ili najviše dva radi sve što i pre operacije vena, uz vidljivo estetski i zdravstveno rešen problem proširenih vena.

  Nakon klasične operacije vena postoje određene komplikacije, kao što je pojava tromboze, infekcija, drugih komplikacija, dok su savremeniji metodi ovakve komplikacije svele na minimum, pa se u većini slučajeva i kod većine pacijenata ništa od mogućih komplikacija ni ne javlja, što je upravo postignuto ne postojanjem rezova i drugih stvari koje prate klasičnu operaciju vena.

  Izvor: PR tekst

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE