Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve dijagnoze srpske privatizacije

  Mašinska, elektro, hemijska tekstilna industrija, industrija motora i traktora, poljoprivreda… potpuno su devastirane u višegodišnjoj privatizaciji. U procesu koji traje više od dve i po decenije 43.595 radnika iz 144 firme država još nije zbrinula, a za njih 86 je postupak obustavljen i ne zna se kada će se nastaviti.

  Ovo su samo neki od podataka objavljenih u dokumentu „Knjiga Saveza samostalnih sindikata Srbije 2017.“. Oni naglašavaju da je dominantan model privatizacije u Srbiji prodaja, dok je radničko akcionarstvo sprovedeno u svega nekoliko preduzeća, pišu Večernje novosti.

   – Sve to je dovelo do veće nezaposlenosti, bede i siromaštva građana – kažu u Sindikatu. – U poslednjih 15 godina prodato je 2.419 preduzeća, i to 81 na tenderu. 1.517 na aukciji, 778 na tržištu kapitala, 41 prodajom kapitala i dva prodajom imovine.

  Do novog gazde najteže 2013. i 2014.

  Najveći broj preduzeća 2.200 privatizovan je između 2002. i 2008. godine, a do novog gazde najteže se dolazilo u 2013. i 2014 kada je privatizovano svega 13 preduzeća.

  – Prema našim podacima, od 2002. do 2016. godine 2.419 privatizovanih preduzeća zapošljavalo je 342.216 radnika, od čega 190.626 u preduzećima prodatim putem tendrea i akucija, 142.405 u onim privatizovanim na tržištu kapitala i 9.185 kod preduzeća kod kojih je privatizovan kapital – kažu u SSSS.

  Ono što karakteriše srpsku privatizaciju je i velki broj raskinutih kupoprodajnih ugovora. Kao osnovni razlozi za takvu situaciju, sindikati navode neplaćeanje dospelih rata, neizvršenje obaveza iz socijalnog programa li iz investicionog programa, ili raspolaganja imovinom na način suprotan odredbama ugovora.

  Namerno teranje preduzeća u stečaj, kupovina novcem sumnjivog porekla

  Prema oceni SSSS, srpska privatizacija ima mnoge slabosti, između ostalog namerno teranje preduzeća u stečaj, opterećenje imovine hipotekama, veštačko uvećanje vrednosti opreme i sredstava, kupovinu preduzeća novcem sumnjivog porekla, anonimnost kupaca, nameštanje tendera ili prodaju po cenama višestruko nižim od tržišnim, pišu „Novosti“.

  – U najvažnijim javnim preduzećima se mora zadržati većinsko vlasništvo države i mora da se obezbedi opšti konsenzus o tome šta i pod kojim uslovima neće biti privatizovano. Njihova privatizacija mora da se sprovodi selektivno i pažljivo, jer su u pitanju preduzeća koja imaju ogroman značaj za ukupan razvoj nacionalne ekonomije – ističu u Samostalnom sindikatu.

  Sindikalci traže da se zakonom uredi formiranje posebnog tela koje bi kontrolisalo privatizaciju, a koje bi činili predstavnici socijalnih partnera.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE