Sve češće kupujemo preko Drine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sve češće kupujemo preko Drine

  Godinama državljani Srbije odlaze u šoping u Mađarsku, jer ta država omogućava povrat novca ukoliko u njenim radnjama srpski kupci potroše najmanje 200 evra. Sada se kupovina “seli” i u drugu susednu zemlju.

  Naši državljani uglavnom u Mađarskoj kupuju hranu, hemikalije, obuću i odeću, a računica pokazuje da im je ta roba nakon povraćaja dela novca jeftinija nego kod nas. Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle.

  Jeftinije gorivo srpski vozači već duže vreme sipaju u BiH, ali sada naši državljani sve više idu i u šoping “preko Drine”. To je postalo stvarnost, kako za naše ljude u pograničnom području, tako i za one iz unutrašnjosti Srbije.

  Razlog za to je što je BiH uvela jedinstvenu stopu PDV na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto, a to pravo ostvaruju ukoliko u njihovim radnjama potroše najmanje 50 evra, što je četiri puta manje od mađarskog limita.

  U bosanskohercegovačkim radnjama, po svedočenju kupaca iz Srbije, kupuje se gotovo sve, od mlečnih proizvoda, testenina, slatkiša do voća i povrća, a često se kupi i bela tehnika, pa čak i nameštaj.

  Ukoliko se uz pazar u prodavnicama u povratku natoči i gorivo i oduzme novac koji će se dobiti od povraćaja PDV, ušteda je, tvrde naši kupci, osetna, prenosi Dnevnik.

  [preporucene_vesti ids=”320284″]

  Izvor: Dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE