Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svaki dvadeseti stanovnik EU stariji od 80 godina

  U Evropskoj uniji živi 27,3 miliona ljudi koji imaju više od 80 godina, pokazuju podaci Eurostata, koji ukazuju da je ta cifra za sedam miliona veća nego pre deset godina.

  Rastući broj starijih osoba u EU (od 4,1 odsto u 2006. do 5,4 odsto u 2016) govori da je u 2016. u EU zapravo svaki dvadeseti stanovnik stariji od 80 godina. Među njima su dve trećine žene, što na nivou EU, to i posmatrajući po zemljama članicama.

  Udeo starijih osoba pretenduje da bude i veći, navodi se na sajtu Eurostat, u južnim zemljama članicama EU koje beleže najveći procenat prema ovim podacima. To su Italija sa 6,7 odsto starijih od 80 godina, Grčka sa 6,5 odsto, Španija sa šest odsto i Portugal sa 5,9 odsto. Sledi Nemačka sa 5,8 odsto starijih u odnosu na celu populaciju.

  S druge strane, Irska, Slovačka i Kipar beleže najmanji procenat starijih stanovnika u svojoj populaciji, koji iznosi po nešto više od tri odsto.

  Poredeći da podacima od pre deset godina, udeo stanovništva starijeg od 80 godina porastao je u svim zemljama EU izuzev u Švedskoj.

  Najveći porast registrovan je u Grčkoj – sa 4,1 odsto na 6,5 odsto, potom u Litvaniji, Portugaliji, Estoniji, Letoniji i Sloveniji, pa Španiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Italiji.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE