Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sunce marinković

  Domaća kompanija koja vam može pomoći da rešite najaktuelniji problem – UŠTEDU STRUJE

  Da li i vi štedite struju? Već danima je ova tema u fokusu javnog mnjenja: na koji način štedeti, šta upotrebljavati zarad uštede, šta ako ne štedimo itd.

  Iako je to tek sada zapravo postalo ozbiljno aktuelno zbog poskupljenja struje, jedna domaća kompanija ovom temom se bavi odavno.

  Naime, firma Sunce Marinković, koja je specijalizovana za proizvodnju i ugradnju energetski efikasnih prozora i vrata, odavno je prepoznala potencijal za uštedu energije koji je najprisutniji kod najvećih potrošača struje, zgrada i domova.

  Posao su počeli kao mala porodična radionica koju je 1929. godine osnovao Aleksandar Marinković, a sada uspešno vodi njegov unuk Vladimir.

  sunce marinković

  Sunce Marinković: Koji su bili najveći izazovi?

  „Danas sve više radnika iz Srbije odlazi iz zemlje na rad u inostranstvo, što je doprinelo povećanju cene rada kod nas. To nas je navelo da shvatimo da moramo da radimo na svojoj konkurentnosti i produktivnosti“, objašnjava Vladimir iz kompanije Sunce Marinković za BIZlife portal.

  Kako ističe, kao kompanija su uložili u novu opremu.

  „Ona nam omogućava da proizvodimo brže i sa većim kapacitetom, i digitalizovali smo naše procese kako bismo poboljšali planiranje, komunikaciju i kontrolu. Opšti cilj je bio skraćivanje ciklusa proizvodnje i rokova isporuke”.

  Kompanija je kupila dve mašine iz kredita od Banca Intesa i dobili su bespovratna sredstva u vrednosti od 43.000 evra, koji finansira Evropska unija (EU).

  sunce marinković

  Kredit i grant obezbeđeni su kroz program koji podržavaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i EU, a koji obezbeđuje finansiranje malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji kako bi im se pomoglo da postanu konkurentniji i dostignu standarde EU.

  Digitalizacija internih radnih procesa bila je deo još jednog projekta koji podržavaju EBRD i EU – Saveti za mala preduzeća – kroz koji je Sunce Marinković angažovao konsultanta koji je sa njima radio 18 meseci.

  Kako im je ulaganje u digitalizaciju pomoglo da poboljšaju produktivnost?

  „Imamo radnike u proizvodnji, kao i radnike na terenu koji su zaduženi za distribuciju proizvoda i njihovu instalaciju na lokacijama klijenata. Za maksimalnu produktivnost neophodno je uspostaviti efikasne radne procese i komunikaciju između ova dva tima“, kaže Vladimir.

  On dodaje da je to posebno važno u slučaju da postoji problem na terenu. Svako odstupanje od plana dovodi do blokade svih narednih aktivnosti, što može prouzrokovati velike poremećaje u radnim procesima.

  „Novi sistem će nam omogućiti da u realnom vremenu dobijamo povratne informacije sa terena, pratimo proizvode i isporuku, postavljamo lične podsetnike za radnike i tako dalje. Sa potpunim pregledom početnog plana i stvarnog stanja, menadžer projekta će moći da reaguje pravovremeno i spreči haos u lancu snabdevanja“, objašnjava Vladimir.

  sunce marinković

  Očekivana korist od ovakvog sistema su kraći rokovi isporuke i zadovoljniji klijenti, ali i veći nivo zadovoljstva zaposlenih, jer će sistem eliminisati ponavljanje zadataka zbog neefikasne komunikacije.

  Koje su koristi ulaganja u digitalizaciju?

  Konsultant koji razvija inovativna softverska rešenja i koji je radio sa Suncem Marinkovićem, Janko Pavlović, objašnjava koliko je bitna digitalna transformacija

  „Očekivanja kupaca u pogledu vremena isporuke i kvaliteta usluge stalno rastu, dok visoko konkurentno okruženje gura kompanije da snize svoje prodajne cene. Jedini način da se preživi u ovom okruženju je unapređenje poslovanja i smanjenje internih troškova. Da bi to bilo moguće, kompanije moraju da se transformišu i trenutno „digitalna transformacija“ obećava najbolje rezultate“, Pavlović za BIZlife.

  Podrška EBRD i EU

  Poboljšanje pristupa finansijama i pomoć malim i srednjim preduzećima da postanu konkurentniji su ključni za ekonomski rast, posebno u Srbiji gde MSP zapošljavaju najveći deo radne snage u zemlji.

  S tim u vezi, EBRD obezbeđuje specijalizovane kreditne linije za mala i srednja preduzeća kroz mrežu lokalnih partnerskih banaka, dok je EU obezbedila podsticajne grantove u vrednosti do 15 odsto iznosa kredita. Do sada je za ove kreditne linije izdvojeno više od 70 miliona evra.

  Pored finansija, EBRD pruža poslovne savete i „know-how“ kako bi pomogla malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoj učinak i rast. Program se oslanja na znanje i iskustvo mreže međunarodnih savetnika i lokalnih konsultanata kako bi se pomoglo u transformaciji širokog spektra poslovanja. Program obično pokriva 50-75 odsto neto troškova projekta za MSP, zahvaljujući podršci EU.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE