Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sudija Majić: DAVIMO se u opasnim KORUPCIONAŠKIM aferama

  Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić izjavio je da je politički uticaj brana rešavanju korupcionaških afera i da Srbija nema sudsku vlast, kao ni samostalnog tužioca koji mimo uticaja politike može da odluči o tim stvarima.

  „Tužilac zna da bi, ako bi suprotno volji izvršne i zakonodavne vlasti pokrenuo bilo koji od politički problematičnih postupaka, momentalno bio smenjen zbog činjenice da politička većina odlučuje o njegovoj sudbini“, rekao je Majić u intervjuu za Politiku.

  Majić je poručio da smo svedoci stalnog osnivanja novih odeljenja, podizanja granica zaprećenog zatvora i obećavajućih brojki, a da su uprkos tome sve slabije ocene kada je reč o kontroli korupcije.

  „Društvo se davi u opasnim korupcionaškim aferama u kojima se pominju najviši državni službenici“, rekao je Majić.

  Kazao je i da većina njegovih kolega „ne želi da bude klevetana od strane narodnih poslanika i partijskih aparatčika“ i ne žele da ih predsednik Srbije i ministri „svaki čas prozivaju po emisijama“.

  „Ne žele da ih prate i prisluškuju, proglašavaju špijunima i izdajnicima, niti da se u sopstvenoj državi osećaju kao građani drugog reda“, rekao je Majić.

  Majić je naveo i da se optužnice za privredni kriminal neretko podižu pod političkim pritiskom, a da se neke pod političkim pritiskom stopiraju.

  „Političari pompezno najavljuju hapšenja, stvore neka određena očekivanja, a tužioci nemaju kuraži da ima kažu da za to što su najavili dokaza nema ili da oni ne mogu da se pribave“, rekao je Majić.

  On je rekao da samo pooštravanje kazni neće promeniti ništa na planu smanjenja kriminaliteta, ali da većina vlasti, uključujući i aktuelnu, pribegava takvim rešenjima.

  „Razlog je jednostavan – izmena zakonodavstva za svaku vlast je najjeftinije rešenje koje kratkoročno obezbeđuje podršku biračkog tela, uvek željnog nemilosrdnih kazni“, rekao je Majić.

  Izvor: Beta, Politika

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE