Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije za KUĆE NA SELU: Do 10.000 EUR, za mlađe od 45 i bez nekretnine

  Vlada Srbije usvojila je na poslednjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

  Za ovaj program opredeljeno je 500 miliona dinara, a cilj je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja.

  Očekivani efekat ovog Programa je naseljavanje oko 400 seoskih kuća sa okućnicom u ruralnom području.

  Pravo da konkurišu za ovaj iznos bespovratnih sredstava imaće državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Srbije, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

  Maksimalni iznos za kupovinu kuće 1,2 miliona dinara

  Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji će država davati iznosi 1,2 miliona dinara i ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom ne može biti veća od tog iznosa, navodi se u Uredbi.

  U pratećim dokumentima navodi se da Ministarstvo za brigu o selu dodeljuje bespovratna sredstva za celokupni iznos procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti.

  Koji su uslovi za učešće u programu?

  Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji ispunjavaju sve naredne uslove: da su zajedno sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom (obrazac prijave se preuzima na zvaničnoj internet stranici ministarstva), da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da imaju manje od 45 godina života, da su podnosioci prijave u bračnoj zajednici ili trajnijoj vanbračnoj zajednici u momentu podnošenja prijave ili je podnosilac prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica.

  Takođe, neophodan uslov je da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da nisu nepokretnost prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

  Sa prodavcem kuće koju kupuju ne smeju biti u srodstvu, a ne smeju ni da budu u procesu odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti bez obzira da li je reč o bespovratnim sredstvima, kreditu, ili subvencijama.

  U momentu podnošenja prijave, oni koji konkurišu za bespovratna srestva za kupovinu seoske kuće ne smeju da imaju bilo kakvih neizmirenih dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

  I jedan od četiri altrernativna uslova

  Pored svih obaveznih uslova za učešće na javnom konkursu, podnosioci prijave treba da ispunjavaju i jedan od četiri alternativno propisana uslova, predviđeno je uredbom.

  Prvi je da žive na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice.

  Drugi da poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili su prosvetni radnici i zanatlije.

  Treći uslov je da žive u gradskim sredinama samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima šire porodice i imaju nameru da žive na selu. Četvrti  predviđeni uslov je da obavljaju poslove čija je priroda takva da ih mogu raditi od kuće na selu.

  Kako kuća treba da izgleda?

  Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje i ne sme da se nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

  Kuća mora da bude u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili da neki od takvih objekata postoji u susednim selima.

  Takođe, seoska kuća mora da bude upisana u katastar na ime prodavca, a kuća i okućnica ne smeju da budu predmet sudskog spora, niti da postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

  Uredba će stupiti na snagu objavom u Službenom glasniku. Nakon toga, ministarstvo treba da raspiše javni konkurs.

  Ministar Milan Krkobabić nedavno je najavio da će konkurs biti raspisan 28. juna.

  Ministar objavio kada kreće konkurs za dodelu SEOSKIH KUĆA

  Rokovi za prijavu

  Uredbom je predviđeno da rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

  Bespovratna sredstva će se dodeljivati, kako se ističe, po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

  Precizno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom pošiljkom na adresu: Bulevar Mihajla Pupina broj 2a, 11070 Novi Beograd ili se dostavlja predajom na pisarnicu na toj adresi.

  Prijave se predaju u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti sa naznakom „Prijava na konkurs – sredstva za dodelu bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom – NE OTVARATI“, sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte, navodi se u Uredbi.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/ Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE