Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpsko-kineski industrijski park „Mihajlo Pupin“ na 300 ha i sa 25.000 radnih mesta

  Ove nedelje oglašen je rani javni uvid za izradu prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta „Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin“.

  Zelena gradnja dominantan princip

  Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obavestili su da se tokom uvida primedbe i sugestije u pisanoj formi mogu dostavljati ministarstvu.

  Dokumentacija o planu područja posebne namene do 7. jula dostupna je na zvaničnim internet stranicama ministarstva i grada Beograda.

  Inače, kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je ranije tender za izradu prostornog plana područja posebne namene za projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

  U dokumentaciji se ističe da plansko rešenje mora da pruži savremeni, ekološki održiv koncept industrijskog parka koristeći dobra međunarodna rešenja. Zelena gradnja proklamovana je kao dominantan princip.

  Lokacija u blizini Pupinovog mosta

  Projekat Srpsko-kineski industrijski park “Mihajlo Pupin“ u Beogradu biće izgrađen u severozapadnom delu Beograda, na severnoj obali Dunava, u naselju Borča.

  Lokacija se nalazi  u blizini Pupinovog mosta, gde magistralni putevi povezani sa mostom omogućavaju brz transport do aerodroma, brodskog kargo terminala na Dunavu, železničke stanice i međugradske autoputne mreže.

  U pitanju je sveobuhvatni Park, na površini od 320 hektara, koji će pored Industrijskog parka uključiti i park visoke tehnologije i međunarodni trgovački centar.

  Saglasno studiji izvodljivosti Park će direktno i indirektno kreirati oko 25.000 radnih mesta, privući oko 3.000 kompanija, uključujući i visoko tehnološke kompanije, i posledično dati značajan doprinos rastu BDP Republike Srbije, objavljeno je ranije na sajtu Ministarstva za inovacije.

  Potpisivanjem Memoranduma o zainteresovanosti  više od 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je želju da uspostave svoje poslovanje u Parku.

  Preliminarna vrednost projekta je oko 300 miliona evra

  Plan većim delom obuhvata teren sa severozapadne strane tzv. Severne tangente, saobraćajnice koja vodi neposredno od mosta „Mihajlo Pupin“, na levoj obali Dunava, koji spaja Zemun i Borču.

  Srpsko-kineski industrijski park biće izgrađen i razvijen u tri faze. Prva faza predstavlje inicijaciju projekta, druga širenja i treća daljeg razvoja industrijskog parka.

  Industrijski park gradiće se u neposrednoj blizini leve strane Dunava, odmah nakon silaska sa mosta „Mihajlo Pupin“ ima karakter priobalnog područja.

  Zemljište koje se dominantno koristilo za poljoprivredu je ispresecano melioracionim kanalima, nekategorisanim putevima i pojasom zaštitnih šuma.

  Imaće tri zone

  Funkcionalno, budući industrijski park podeljen je na tri zone: Internacionalni komercijalni centar, Industrijski park i Haj-tek park.

  Internacionalni komercijalni centar predviđen je kao kompleks u okviru koga će se naći berza za razmenu robe, logistički i skladišni centri, restorani i šoping centar, maloprodajni objekti i slično.

  Industrijski park,  zauzimaće najveću površinu kompeksa i u okviru njega je predviđena izgradnja industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada, stambenih prostora, pratećih sadržaja kao i zgrada za upravljanje Parkom.

  High-Tech park,  u okviru njega je predviđena izgradnja poslovnih zgrada namenjenih za razvoj visokih tehnologija, poslovnih-administrativnih prostora, kao i pratećih sadržaja – restorana i maloprodajnih objekata.

  Industrijski park Mihajlo Pupin u Borči biće najinovativnija i tehnološki najnaprednija ekonomska zona u Evropi i napraviće od Beograda evropski Šenžen, rekao je ranije ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović prilikom predstavanja potencijala za ulaganja u ovaj park.

  Ministar je tada rekao da će  industrijski park biti formiran u saradnji sa kineskim partnerima i da je primena koncepta industrijskih parkova Kinu dovela na lidersku poziciju u području inovacija i industrijskog rasta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot/Dokumentacija Prostornog plana područja posebne namene/Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE