Studija pokazala: Polovina Evropljana spremna na lečenje robotom i veb kamerom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Studija pokazala: Polovina Evropljana spremna na lečenje robotom i veb kamerom

  Studija nemačke farmaceutske kompanije Štada u okviru koje posluje vršački Hemofarm pokazala je da bi 56 odsto Evropljana pristalo da ih operiše “Dr Robot” (robot), a 54 odsto da ih lekar leči putem veb kamere, saopštila je ta kompanija.

  To su, kako se navodi, dva ključna nalaza petog godišnjeg Zdravstvenog izveštaja Štade za 2019. godinu, a studija je uradjena u okviru projekta “Budućnost zdravlja” i uključuje 18.000 ispitanika iz devet evropskih zemalja.

  Izveštaj pokazuje da bi se četiri od pet Evropljana podvrglo genetskom testiranju, a 38 odsto bi bilo spremno da primi implantat koji je biosenzor.

  “Uvidi će nam pomoći da mnogo bolje razumemo trendove i percepcije kako bismo bolje služili pacijentima i zdravstvenim radnicima u budućnosti”, kazao je generalni direktor kompanije Štada Peter Goldschmidt.

  Studija je pokazala, kako se navodi, da je 63 odsto muške populacija spremno za operaciju koju obavlja robot u poredjenju sa samo 49 procenata žena.

  Operacija robotom je prihvatljivija za starije ljude, a ilustrativan primer su Italijani jer bi 66 odsto ispitanika “otišlo pod nož robota, za razliku od srpskog stanovništva koje je opreznije kad je reč o takvim inovativnim hirurškim unapredjenjima i samo 45 odsto bi je prihvatilo”.

  Oko 70 odsto Rusa, kako se navodi u istraživanju, pristalo bi da ih doktor opšte prakse leči veb kamerom i nadmašuju evropski prosek od 54 odsto ispitanika koji prihvataju digitalnu hirurgiju.

  Izuzetak su Belgijanci jer većina njih preferira interakciju sa svojim doktorom u stvarnom životu.

  “Oko 81 odsto Evropljana bi se složilo ako bi njihov lekar predložio da se podvrgnu genetskom testiranju, a istovremeno samo 24 odsto njih zna šta genetsko testiranje može da otkrije i svesni su da očekivani životni vek neke osobe nije medju tim stvarima”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da “najviše rupa u znanju o genetskom testiranju imaju Italijani, gde je samo 17 odsto ispitanika dalo tačne odgovore, dok se za Britance ispostavilo da najviše znaju (28 odsto) o toj temi.

  Konstantno praćenje zdravlja pomoću biosenzorskog implantata prihvatilo bi samo 38 odsto Evropljana, a njih 53 odsto su optimistični u pogledu budućnosti zdravlja.

  U entuzijazmu prednjači Španija gde je 62 odsto ispitanika izjavilo da nemaju razloga za brigu o zdravlju u budućnosti, a njihovi najbliži susedi na severu, Francuzi, na suprotnom su kraju spektra jer je samo 44 odsto spokojno, a ostali kao razloge za skepticizam vide u strahu od ekoloških i socijalnih problema (22 odsto), kao i u padu kvaliteta medicinske brige zbog digitalizacije (3 odsto).

  Istraživanje je u ime kompanije Štada uradio Institut za istraživanje tržišta Kantar Health, a ti rezultati su danas prezentovani na medjunarodnoj konferenciji za štampu u Berlinu.

  Štada se, kako se navodi, u proizvodnji fokusira na generičke proizvode, uključujući specijalitete i zdravstvene proizvode široke potrošnje koji se izdaju bez recepta, a prodaje ih u skoro 130 zemalja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE