Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjaci: Nije tačno da je Sinofarm neefikasan, VEOMA OTPORAN i na delta soj

  Iako Sinofarm vakcina protiv korona virusa nešto sporije stvara imunitet, to ne bi trebalo da brine sve one koji su je primili jer su istraživanja pokazala da ona ima visoku efikasnost protiv delta soja virusa, odnosno mutacija, ukazuju stručnjaci.

  V. d. direktora RFZO-a Sanja Radojević Škodrić rekla je prošle nedelje da relevantne studije pokazuju da je vakcina Sinofarma pokazala veoma visoku efikasnost protiv delta soja virusa

  Želeći da opovrgne stavove o neefikasnosti kineskog Sinofarma, Radojević Škodrićeva navodi studiju iz Argentine koja je pokazala da je upravo to cepivo pokazalo 84 odsto efikasnosti u sprečavanju smrtnosti kod starijih od 60 godina. Podseća i da je ta vakcina u sprečavanju obolevanja u Kini pokazala efikasnost od čak 84 odsto, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 86 odsto slučajeva.

  „Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, odnosno informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s-proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarmove vakcine prema delta soju, koji dominira u četvrtom talasu pandemije“, rekla je Radojević Škodrić za RTS.

  Koliko je Sinofarm vakcina efikasna

  Pozivajući se na rezultate istraživanja visokorangiranog medicinskog časopisa iz Šri Lanke objavljene 19. jula, Radojević Škodrić ističe da vakcina Sinofarma pokazala efikasnost od 95 odsto kada se radi od delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto.

  Kao razlog da se oni koji su već primili Sinofarm i da kao i treću dozu prime isto cepivo, navodi analogiju sa polio-vakcinom koja je takođe klasičnog tipa i prima se u tri doze.

  Ukazuje da je u Britaniji već bilo kombinovanja RNK vakcina, Astra-Zenekine i Fajzerove, ali da nije bilo mešanja različitih tipova vakcina.

  Govoreći o praćenju nivoa antitela u organizmu, Radojević Škodrić ističe da postoje dva tipa imuniteta – humoralni i celularni.

  Prvi se iskazuje preko nivao antitela, a drugi je kroz tzv. kliničku efikasnost – da li je vakcinisana osoba koja se potom zarazila imala lakšu ili težu kliničku sliku.

  A ko bi trebalo da primi treću dozu?

  Preporuka Kriznog štaba je da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični bolesnici i oni čiji je imunitet već ugrožen zbog određenih bolesti ili operacija.

  Sanja Radojević Škodrić napominje da se zaštita od težeg oblika kovida koje pružaju vakcine kod rizičnih grupa može pasti šest meseci od primanja druge doze. Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata – imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od malignih bolesti“.

  Kako ukazuje, relevantna tela kao što su SZO, Evropska agencija za lekove, Kineska agencija za lekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu niti cepivo kog proizvođača mogu primiti kao treću dozu.

  Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi, Radojević Škodrićeva naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

  Šekler: Istraživanja pokazala da je kineska vakcina najotpornija na mutacije

  I virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler ukazao je još pre tri meseca da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda,  najotpornija na mutacije virusa.

  Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača „Sinofarm” ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku „Sputnjik Ve”.

  „To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica”’, rekao je Šekler tada.

  Šekler je rekao da kineska vakcina sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih „instant” vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

  Dodao je da je kod „Sinofarm” vakcine efikasnost do 86 odsto, kod „Sinovaka” oko 50 odsto, a da je kod vakcine protiv sezonskog gripa do 62 odsto.

  Podsetio je da je u Srbiji najveći broj građana primio  „Sinofarm” vakcinu i da se ispostavilo da su kod svih vakcinisanih blaže kliničke slike.

  „To važi za sve vakcine, pa i za „Sinofarm” kojom je najveći broj vakcinisan. Po podacima koji dolaze do mene od onih koje poznaje, njihova iskustva su u 99 odsto slučajeva pozitivna”, rekao je Šekler.

  Još početkom godine farmaceutska grupa CNBG saopštila je da je prva odobrena kineska vakcina protiv kovid-19 efikasna protiv novih sojeva koronavirusa, odnosno da mutacija virusa nije učinila vakcinu neefikasnom.

  Kineska laboratorija Sinofarm objavila je da je jedna od njenih vakcina, koju je razvila sa CNBG, efikasna 79 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Milan Timotić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE