Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Strani investitori o Srbiji

  Srbija je proteklih godinu dana nastavila stabilan ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost ali nije dovoljno da se ostvari postavljeni cilj – potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard građana, izjavila je danas predsednica Saveta stranih investitora u Srbiji (FIC) Jana Mihajlova.

  Ona je na godišnjem predstavljanju „Bele knjige“ FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.

  Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije – ostavrenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korpotivizacija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obzbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa fokusom na reforme u osam prioritetnih oblasti.

  Te oblasti su porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

   

  Četiri oblasti koje u novoj „Beloj knjizi“ sa najboljim učinkom su građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

  Od osam prioritenih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za spovođenje preporuka „Bele knjige“ samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

  Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnih prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

  Izvor: Beta

  Foto: BizLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE