Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stranci u crnogorskim bankama čuvaju 1,25 milijardi EUR

  U bankama koje posluju na crnogorskom tržištu na kraju aprila bilo je ukupno 4,37 milijardi evra depozita, koji su za godinu porasli 25,6 odsto. Rastu štednje su najviše doprineli nerezidenti, odnosno stranci, strani državljani koji žive u Crnoj Gori pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

  Oni su od prošlog aprila u domaće finansijske institucije preneli 393,45 miliona evra, pa njihovi ukupni depoziti iznose 1,25 milijardi. Domaći građani za godinu su uštedeli 210 miliona evra.

  Stranci dominiraju, a koliki udeo čini domaćestanovništvo?

  “U ukupnim depozitima dominirali su depoziti stanovništva sa 33,95 odsto. Oni su na kraju aprila iznosili 1,48 milijardi evra”, navodi se u biltenu CBCG, prenosi Pobjeda.

  Depoziti privrede bili su 1,24 milijarde i porasli su 242 miliona evra. Kada je reč o ročnosti, depoziti po viđenju činili su 74,75 odsto ukupnih, a oročeni 20,75 odsto. Od toga je većina depozita ročnosti od tri meseca do godine 46 odsto, a od jedne do tri godine 35 odsto.

  Koja je vrednost kredita?

  Vrednost odobrenih kredita na kraju aprila iznosila je 3,54 milijarde evra, što je 7,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  “Po osnovu kredita, banke su najviše potraživale od privrede i stanovništva – 77 odsto”, pokazuju podaci CBCG.

  U aprilu su krediti banaka odobravani po prosečnoj nominalnoj kamati od pet odsto, odnosno po efektivnoj od 5,71 odsto.

  Nominalne kamate mikrofinansijskih institucija bile su znatno veće i iznosile su 20,53 odsto.

  “Ukupan kapital banaka na kraju aprila je vredeo 615,34 miliona evra i beleži rast od 2,43 odsto na godišnjem, odnosno 0,56 odsto na mesečnom nivou”, dodaje se u biltenu CBCG, prenosi Investitor.

  Likvidnost

  Svih 11 banaka koje posluju u Crnoj Gori bile su likvidne u aprilu, a njihova ukupna aktiva iznosila je 1,47 milijardi evra, što je godišnji rast 410 miliona ili 38,5 odsto.

  “Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u celini u aprilu su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma”, navodi se u dokumentu vrhovne monetarne institucije Crne Gore.

  Obavezna rezerva banaka izdvojena kod CBCG bila je 224,47 miliona evra i ima rast od 39,80 miliona evra ili 21,55 odsto godišnje.

  “Efektivna stopa obavezne rezerve, merena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita, iznosila je 5,13 odsto i beleži pad u odnosu na april 2021. godine kada je iznosila 5,30 odsto”, zaključuje se u biltenu.

  Crna Gora zamrznula imovinu 34 Rusa

   

  Izvor: crnogorski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE