Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stranci će ulagati i u srpsku namensku idustriju

  Prve akcije domaćih fabrika odbrambene industrije mogle bi da se nađu u stranim rukama već sledeće godine.

  Novi zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme već na jesen biće pred narodnim poslanicima, a njegovim usvajanjem stranci će moći da postanu vlasnici najviše 49 odsto kapitala u fabrikama naoružanja, municije i vojnih sredstava, pišu Novosti.

  Otvaranje vrata domaće namenske industrije za kapital iz sveta tumači se kao istorijski korak. Od stranaca se očekuje da dodaju gas proizvodnji, ali i da pomognu da se osvoji savremena tehnologija i da oružje i municija iz Srbije izađu na nova tržišta.

  U Ministarstvu odbrane nemaju dilemu da će strani kapital udahnuti novi život namenskoj i napominju da već postoji interesovanje za ulaganje iz sveta. Prvi naredni cilj, zakazan za 2020. godinu, jeste izvoz srpskog naoružanja i municije vredan milijardu dolara.

  Strano znanje i kapital omogućiće osvajanje tehnologije koja će omogućiti proizvodnju atraktivnih i isplativih proizvoda. Kontakti partnera iz sveta biće dragoceni i u izlasku na tržišta zemalja kojima Srbija sada nema pristup, navode u Ministarstvu odbrane.

  Interesovanje već postoji, a dobrodošli su partneri iz celog sveta, posebno država s kojima Srbija ima prijateljske odnose – EU, Rusije, Kine, SAD… U krugu mogućih partnera su i velikani poput italijanske Berete ili kineskog privrednog giganta Poli tehnolodžis.

  Predloženi nacrt zakona predviđa više zaštitnih mehanizama za državu. Ministarstvo odbrane, između ostalog, izdavaće odobrenja za ulaganje stranim kompanijama.

  Svi partneri iz sveta moraće da ispunjavaju niz uslova, među kojima i da njihovo poslovanje nije protivno normama Ujedinjenih nacija.

  Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti napominje da ulazak stranog kapitala u vojne fabrike nije bezbednosna pretnja za Srbiju. Pored manjinskog udela i ograničenja u donošenju odluka, jedna od najjačih brana protiv zloupotreba biće – želja za profitom.

  Izvor: Novosti

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE