Štrajkači u Fijatu dobili novčanu pomoć. Novac se donosi u vrećama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štrajkači u Fijatu dobili novčanu pomoć. Novac se donosi u vrećama

  Samostalni sindikat fabrike Fijat krajsler automobil (FCA) Srbije je od ponedeljka do danas isplatio jednokratnu novčanu pomoć prvoj grupi radnika koji su letos štrajkovali.

  Pomoć je dobilo 1.268 radnika koji su učestvovali u štrajku , i to po 1.000 dinara za svaki radni dan kada su protestovali. Isplata će se nastaviti narednog ponedeljka.

  Predsednik samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je da je novac isplaćen prvoj grupi koja se prijavila do 3. septembra i pružila dokaze o broju dana koje je svaki radnik proveo u štrajku.

  “Novac potiče iz štrajkačkog fonda našeg sindikata u fabrici, a to je novac sindikata međunarodnih organizacija, institucija, privatnika i svih drugih koji su nam pomogli”, rekao je Marković.

  Dodao je da nijedan dinar u fond nije uplatila kompanija FCA, niti državni organi ili lokalna samouprava.

  “To je za kritku, jer smo verovali da ćemo prikupiti i više novca za naš fond kako bi mogli da isplatimo i veću sumu od 1.000 dinara za svaki dan štrajka”, kazao je on.

  Marković nije precizirao koliko će ukupno novca biti isplaćeno radnicima FCA u Kragujevcu tokom štrajka koji je trajao 16 radnih dana i objasnio da ima i radnika koji su štrajkovali i kraće.

  U rivalskom sindikatu “Nezavisnost” kažu da se ovih dana novac u fabriku donosi u vrećama i deli u halama. U priču da su pare obezbedili dobrotvori apsolutno ne veruju.

  “Dao im je pare onaj kom je potreban sindikat u Fijatu. U ovom trenutku, moje mišljenje je da je to rukovodstvo Fijata”, kaže za N1 Zoran Stanić, predsednik UGS “Nezavisnost” u Fijatu.

  Za novac koji se deli u kešu plaćen je porez, tvrde u Savezu samostalnih sindikata. U Ministarstvu privrede ni ne znaju za njega. Poreklo sindikalnog novca u Fijatu misterija je i za Ministarstvo privrede. Naglašavaju, međutim, da ono što je sigurno je da novac – nije potekao od njih.

  Marković je potvrdio da će prema sporazumu kompanije FCA i Vlade Srbije radnici u fabrici u Kragujevcu 28. septembra primiti povećanje zarade za 3,19 odsto, pa će osnovica za zarade biti 39.713 umesto dosadašnjih 38.500 dinara.

  Prema tom sporazumu naredno povećanje od 6,35 odsto biće sa januarskom zaradom koju će zaposleni primiti u februaru.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE