Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Štrajk radnika Fijata: Nema politike, nema prevare

  Radnici kragujevačkog Fijata koji su u štrajku zatražili su od premijerke Srbije Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje između poslovodstva kompanije i Štajkačkog odbora.

  Oni su na protesu ispred Skupštine grada pozvali premijerku da dođe u Kragujevac, sa ministrima, kako bi započeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija.

  Na protestu je oko 300 radnika prve smene FCA, dok radnici druge smene štrajkuju na svojim radnim mestima.

  Zahtev štrajkača je da gradska uprava sazove sednicu Gradskog veća sa Štrajkačkim odborom, kako bi se našlo rešenje za radnike fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA), čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

  Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao da ga je zabolela izjava premijerke da joj je on zabranio ulazak u fabriku, jer to nije tačno.

  On je naveo da je već prvog dana štrajka, 27. juna, pozvao premijerku na pregovore, ali da nije bio siguran da će je poslovodstvo fabrike pustiti da uđe u pogon.

  Marković je odbacio tvrdnje Ane Brnabić da je u u štrajk u FCA umešana politika. „Nema politike, nema prevare, nema manipulacija radnicima“, rekao je Marković i ponovio spremnost radnika da pregovaraju o postavljenim zatevima.

  Radnici FCA, po njegovim rečima, ne traže od Vlade Srbije da im poveća zarade, već od Fijata. On je zatražio da Fijat poštuje zakone Srbije i ukazao da je zarada zaposlenih u FCA od 36.000 „nedostajna“.

  „Tražimo da se zaustavi nehuman odnos poslodavca prema radnicima, urušavanje njihovog socijalnog statusa, kao i vladivnu prava“, rekao je Marković.

  Predsednik Saveza samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je rekao da je danas „dan ponosa jer su radnici odlučili da ne pristaju da budu jeftina rada snaga“.

  On je istakao da Fijat neće otići iz Srbije zbog štrajkača jer nigde neće dobiti tako povoljne uslove i jeftinu radnu snagu. Naveo je da, na primer, Fijatovi radnici u Poljskoj imaju duplo veće zarade nego u Kragujevcu.

  Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je predstavnicima Štrajkačkog odbora rekao da će hitno biti sazvana sednica Gradskog veća o situaciji u FCA i da će gradska uprava pozvati premijerku da dođe na taj sastanak i da počnu pregovori.

  Za utorak je zakazan novi potest radnika FCA ispred Skupštine grada na kojem će simobolično biti postavljeni sto i stolica za pregovore.
  [preporucene_vesti ids=“270848″]

  Izvor: Beta

  Foto: Petar Mladenović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE