Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zvezde

  Stotine zvezda iz naše Galaksije nestalo bez traga

  ​U poslednjih 70 godina iz naše galaksije nestalo je preko stotinu zvezda bez objašnjenja. Jedno od objašnjenja na pitanje zašto zvezde nestaju, koje je prvobitno potkrepljeno dokazima u novoj studij, jeste da zvezde dovoljne mase mogu doživeti kolaps u crnu rupu bez prelaska u supernovu – one direktno postaju crna rupa, bez masivne eksplozije koja se očekivala.

  Tim je pronašao dokaze za ideju da se crna rupa formirala sa malom količinom izbačene barijonske mase, što sugeriše da je mogla nastati putem potpunog kolapsa. Oni nisu isključili mogućnost da ovo može objasniti nagli nestanak nekih (velikih) zvezda.

  „Kada biste stajali i gledali vidljivu zvezdu koja prolazi kroz potpuni kolaps, to bi, baš u pravom trenutku, moglo biti poput posmatranja kako zvezda odjednom nestaje s neba. Kolaps je toliko potpun da ne dolazi do eksplozije, ništa ne izlazi i ne biste videli nijednu sjajnu supernovu na noćnom nebu,“ rekao je Alejandro Vigna-Gomez, koautor studije.

  Mask je izračunao: Za kolonizaciju Mlečnog puta biće nam potrebno milion godina

  Nastavio je:

  „Astronomi su zapravo posmatrali naglo nestajanje sjajnih zvezda u poslednje vreme. Ne možemo biti sigurni u povezanost, ali rezultati koje smo dobili analizirajući VFTS 243 doveli su nas mnogo bliže verodostojnom objašnjenju“, kaže Vigna-Gomez, a prenosi b92„.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife/Kamatica

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE