Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kolaps kosovskog privatnog sektora: Većina radnika želi u inostranstvo

  Većina zaposlenih u privatnom sektoru želi da napusti posao u svojim sredinama i ode u inostranstvo, kaže predsednik Samostalnog sindikata privatnog sektora na Kosovu Jusuf Azemi.

  Azemi je rekao da većina zaposlenih u privatnom sektoru želi da ode u inostranstvo jer nemaju osnovne uslove za rad.

  „Najveća šteta koja se nanosi privatnicima je to što preko 70 odsto njih koji su ovde, imaju kao krajnji cilj kako da odu sa Kosova, pošto nismo stvorili osnovne uslove, da ne govorimo o proseku, odnosno maksimumu, nismo stvorili optimalne uslove za njihov opstanak“, rekao je Azemi prištinskim medijima.

  Najavio je proteste za 1. maj u Prištini, zbog uslova rada radnika privatnog sektora.

  Svakim danom sve gore

  „Reč je o simboličnom protestu i pozvali smo predsednike preko pedeset sindikata u Prištini, uz potpredsednike, očekuje se da na protestu bude oko 150 sindikalnih lidera“, rekao je Azemi.

  Namera protesta je da se pošalje poruka vladi i vlasnicima kompanija.

  „Ne vidimo pozitivan signal u poboljšanju položaja radnika u privatnom sektoru. Svakim danom je sve gore. Tražićemo ono što je vlada imala za obavezu da uradi, jer je postojao dogovor da se kolektivni ugovor potpiše odavno, postojala je obaveza da se formira radni sud, bila je obaveza da imamo socijalni fond ako imamo slučajeve povreda na radu“, rekao je dalje Azemi.

  Požalio se da prištinska vlada, tj. ministarstvo rada, nema dijalog sa privatnim sektorom, niti je u kontaktu sa sindikatima privatnog sektora.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE