Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Starbaks kafa

  Radnici Starbaksa u štrajku: Oko 200 prodavnica obustavlja rad

  Sindikat, koji predstavlja hiljade radnika iz Starbaksa u SAD, organizuje štrajk usred njihovog oštrog sukoba sa kompanijom. Dve strane imaju sukob oko plata, rasporeda i drugih pitanja.

  Očekuje se da će oko 200 prodavnica biti pogođeno obustavom rada. Barista Mišel Ajzen, jedan od lidera sindikata, rekla je da kompanija može da ,,bolje plati radnike“.

  Na nekim mestima, štrajk će trajati samo nekoliko sati, dok se na drugim očekuje da će zatvoriti prodavnicu veći deo dana.

  Sindikat tvrdi da je akcija usmerena na skretanje pažnje na odbijanje Starbaksa da pravično pregovara o ugovorima sa sindikalizovanim prodavnicama. Članovi takođe protestuju zbog uslova rada.

  Starbaks najavio POVEĆANJE plate i beneficije, ali ne i za članove sindikata

  Upozorenje za Starbaks

  Ajzen je rekla da očekuje da će se ove godine više kupaca i aktivista iz zajednice pridružiti akciji, što predstavlja upozorenje za brend kafe.

  ,,To je ono što će ovu situaciju učiniti posebnom. To je ono što bi trebalo da plaši kompaniju. Njihov ugled je sve“, istakla je ona za BBC.

  Starbaks, koji posluje sa otprilike 10.000 prodavnica širom SAD, izjavio je da ne očekuje značajne poremećaje.

  Naveli su da su potrošili stotine miliona dolara na veće plate, obuku i novu opremu, i krive sindikat za zastoje u pregovorima, ističući uspešne pregovore u nekoliko prodavnica u Kanadi.

  ,,Starbaks je spreman da napreduje u pregovorima uživo sa sindikatima koji su ovlašćeni“, saopštila je kompanija.

  Od 2021. godine, radnici na oko 350 od otprilike 10.000 lokacija kompanije u SAD glasali su za pridruživanje sindikatu. Kompanija se žestoko protivila kampanji.

  Članovi sindikata tvrde da je otežala pregovore i išla toliko daleko da otpušta radnike i zatvara prodavnice kako bi zaustavila pokret, piše BBC.

  marketing

  Starbaks, kafa (Pixabay)

  Kršenje radnih zakona

  Administrativni sudovi u SAD su utvrdili da je kompanija više puta kršila radne zakone.

  Starbaks, koji obično podnosi žalbe na ove odluke, negira nepravilnosti.

  Prošle godine, bivši šef Hovard Šulc bio je primoran da se pojavi pred Kongresom kako bi odgovorio na tvrdnje sindikata.

  Kampanja sindikata u Starbaksu pažljivo se pratila i pripisuje joj se zasluga za podsticanje radnika u drugim kompanijama.

  Ajzen, koja je bila deo prve Starbaks prodavnice koja se sindikalizovala, rekla je da je gledanje drugih sindikata koji su postigli značajno povećanje plata u kompanijama, poput UPS-a, bilo ,,gorko-slatko“.

  ,,Čini se da je ova kampanja zaista zapalila vatru zahvaljujući sindikalnom pokretu u ovoj zemlji i mi se još uvek ovde žestoko borimo“, zaključila je.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE