Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stan, stanari

  Stambena kriza u Nemačkoj: Gradi se 200.000 novih stanova, ali to nije dovoljno

  Nemačka vlada je, uoči sastanka s predstavnicima građevinske industrije, donela paket mera koje bi trebalo da podstaknu stanogradnju u zemlji.

  „Mi smo već donošenjem zakona o energetskoj efikasnosti u novogradnji postigli to da grejanje od 2024. bude povoljno što se tiče klime“, rekao je ministar privrede i energetike Robert Habek.

  Zato je, kako je dodao, za sada nepotrebno prihvatanje standarda EH40 koji znatno smanjuje energetsku potrošnju, ali gradnju čini komplikovanijom i skupljom, na šta su se u prošlosti žalili predstavnici građevinske industrije.

  U paket mera koje bi trebalo da pojeftine stanogradnju spadaju i poreske olakšice, nove subvencije za energetski održive sisteme grejanja, kao i liberalniju politiku saveznih pokrajina kada je u pitanju oporezivanje kupovine građevinskog zemljišta.

  Predstavnici građevinske branše su nakon objavljivanja paketa mera izrazili oprezni optimizam po pitnaju efekta ovih mera.

  „Razgovori s predstavnicima vlade daju rezultate. Mislim da možemo govoriti o istinskom pomaku u pravom smeru“, rekao je Andreas Matner, direktor Udruženja privrednika u sektoru nekretnina ZIA.

  Kancelar Olaf Šolc pozvao je predstavnike građevinske branše na sastanak na kojem bi trebalo da se dogovore smernice izlaska iz stambene krize u Nemačkoj.

  Ove godine bi u Nemačkoj trebalo biti izgrađeno oko 200.000 novih stanova, što je osetno ispod potreba nemačkog tržišta.

  Stručnjaci kao razloge za usporavanje stanogradnje u Nemačkoj navode povećanje kamatnih stopa i cena građevnog materijala, kao i nedostatak radne snage.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE