Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta sprečava Bugarsku da uvede EVRO i posle 17 godina u EU?

  Sofija je izrazila nadu da bi mogla da se pridruži zoni valute EU sredinom sledeće godine, ali mora da ispuni stroge ekonomske kriterijume.

  Bugarska ne može da se pridruži evrozoni zbog visoke inflacije, saopštila je Evropska centralna banka u izveštaju u sredu. Sofiji nastoji da postane 21. članica valutne zone, uprkos zabrinutosti da bi to moglo da pogorša rast cena u ovoj balkanskoj državi.

  „Države članice Evropske unije izvan evrozone postigle su ograničen napredak u ekonomskoj konvergenciji sa evrozonom od 2022. godine“, navodi se u saopštenju ECB-a.

  Cene u Bugarskoj rastu na godišnjem nivou od 5,1 odsto, 1,8 procentnih poena više nego što bi trebalo da budu da bi se pridružile valutnoj uniji, saopštila je ECB – iako je dodala da će inflacija verovatno „postepeno opadati u narednim mesecima”.

  Sofija, Bugarska (Unsplash)

  Na konferenciji za novinare, bugarski premijer Dimitar Glavčev je komentarisao ove podatke i rekao da će zatražiti dalju procenu od vlasti EU kada zemlja ispuni sve kriterijume za evro.

  Zemlje se ne pridružuju automatski evrozoni kada postanu članice EU – ali se očekuje da to učine kada se približe pravnim i ekonomskim normama, uključujući stabilne kurseve i zdrave javne finansije. Jedini izuzetak su Švedska i Danska, koje su pregovarale o političkim i pravnim isključivanjima, a zadržavaju svoje nacionalne valute.

  Politički nemiri u Bugarskoj

  Zamenik ministra finansija Bugarske Metodi Metodiev izrazio je 4. juna nadu da bi Bugarska mogla da se pridruži evrozoni sredinom 2025. godine, pošto bi joj blaži ekonomski uslovi omogućili da zatraži dodatnu procenu od EU.

  Ali samo nekoliko dana kasnije, zemlja je dovedena u politička previranja nacionalnim i evropskim izborima na kojima je krajnja desnica imala snažan učinak.

  pet najvrednijih kovanica, devizne rezerve

  Evro (Freepik)

  Proruska, ultranacionalistička partija Vazraždane osvojila je oko 14 odsto glasova i tri od 17 poslanika u Evropskom parlamentu, nakon što je rekla da bi evro uništio bugarsku ekonomiju. Partiji GERB koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov sada će biti potrebna najmanje dva partnera za formiranje vladajuće koalicije.

  Prema istraživanju Evrobarometra, samo 49 odsto bugarskih građana je za ulazak u evrozonu, a 64 odsto stanovništva smatra da će to dodatno povećati cene.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE