Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta pokazuje veliko istraživanja o nuspojavama 3 VAKCINE protiv korone?

  Velika studija o efikasnosti i neželjenim dejstvima vakcina protiv koronavirusa proizvođača Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, koje su sproveli Centri za kontroli i prevenciju bolesti (CDC), pokazalo je da kod vakcinisanih osoba postoji manji rizik od smrti izazvane kovidom, ali i drugih bolesti.

  Kako je pokazalo istraživanje, nema povećanog rizika od smrti od uzroka koji nisu povezani sa kovidom 19 među onima koji su vakcinisani protiv te bolesti u poređenju sa nevakcinisanima.

  Štaviše, istraživanje je otkrilo da su oni koji su primili vakcinu imali niže stope smrtnosti od raznih bolesti koje nisu povezane sa kovidom 19 nego nevakcinisane osobe, nakon prilagođavanja starosti, pola, rase, etničke pripadnosti i drugih demografskih karakteristika i mesta gde je studija sprovedena.

  Upoređena je smrtnost od uzroka koji nisu povezani sa kovidom 19

  U uvodu istraživanja, autori ističu da su neki slučajevi smrti nakon vakcinacije prijavljeni u Američkom sistemu za prijavu neželjenih događaja na vakcinama (VAERS). Takvi događaji mogu da budu rezultat vakcinacije, ali ne moraju, jer se očekuje da će neki ljudi umreti od raznih uzroka u bilo koje doba u godini, čak i nedeljama nakon primanja vakcine.

  Pažljivo odabrane uporedive grupe

  Odabrana je grupa nevakcinisanih osoba kod kojih infekcija kovidom 19 nije potvrđena u roku od 30 dana od početka studije.

  Da bi se obezbedilo uporedivo ponašanje u potrazi za zdravstvenom negom među onima koji su primili vakcinu i onima koji nisu, nevakcinisani kvalifikovani pojedinci su odabrani među onima koji su primili najmanje jednu dozu vakcine protiv gripa u poslednje dve godine.

  Time je izbegnuta mogućnost da je uzrok povećanog mortaliteta nevakcinisanih nespremnost da se traže zdravstvene usluge, uključujući i nevoljnost da se vakcinišu uopšte.

  Među vakcinisanim je bilo manje smrtnih slučajeva od svih ne-kovida uzroka

  Da bi uporedio mortalitet u dve grupe, tim je analizirao podatke od 6,4 miliona vakcinisanih i 4,6 miliona demografski sličnih nevakcinisanih. Pokazalo se da primaoci vakcina odobrenih u Sjedinjenim Državama, ali i u Evropi – Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson – imaju manji rizik od smrti od nevakcinisanih.

  Nakon izuzimanja smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19, standardizovana stopa mortaliteta (SMR) nakon prve doze bila je 0,42 za Fajzer i 0,37 za Modernu, i 0,35 i 0,34 nakon druge doze.

  Ove stope su bile niže od stope od 1,11 među uporedivom grupom nevakcinisanih. Među primaocima Džonson i Džonson vakcine, ukupan SMR je bio 0,84, što je opet niže od stope od 1,47 među nevakcinisanom uporedivom grupom.

  Nije bilo razlike u mortalitetu među mladima

  Među ispitanicima starosti od 12 do 17 godina, rizik od smrtnosti se nije razlikovao između onih koji su vakcinisani Fajzerovom vakcinom i onih koji nisu vakcinisani. Tokom studije, 12 smrtnih slučajeva dogodilo se u ovoj starosnoj grupi.

  Na osnovu ovih rezultata, CDC je preporučio da se vakcinišu svi stariji od 12 godina.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay, Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE