Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Halloween, Noće veštica (Unsplash)

  Šta NIKAKO ne treba da nosite kao kostim za Noć veštica na poslu?

  Noć veštica (Halloween), praznik koji se vekovima obeležava u zapadnim kulturama, sve više okupira pažnju i domaćeg stanovništva, pa možemo reći da je na neki način sada, pomalo i „naš“.

  S obzirom da je Noć veštica na vratima, mnoge kompanije i organizacije će biti domaćini kancelarijskih okupljanja, takmičenja u kostimiranju, ali i mogućnosti da svoju decu dovedete na druženje sa drugarima.

  Bilo da vaša kompanija prvi put obeležava ovaj praznik ili već imate dugu tradiciju, možda ćete osećati pritisak da budete kreativni sa svojim kostimom. Ali zapamtite: neke kostime, nažalost, vaši saradnici mogu videti kao neprikladne ili uvredljive, ili čak rasističke i mizoginističke.

  Halloween, Noće veštica (Unsplash)

  Halloween, Noće veštica (Pixabay)

  Ovde nećemo ni pominjati kostime koji su vulgarni i kojima definitivno nije mesto u radnom okruženje, već ćemo se osvrnuti na kostime koji bi mogli da se protumače na drugačini način od poruke koju ste možda želeli da pošaljete.

  Ne veličajte one koji su naneli štetu drugima

  Kostimi za Noć veštica nisu prilika da se veličaju oni koji su drugima naneli štetu. Popularna Netflix serija Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story usredsređuje se na serijskog ubicu Jeffreya Dahmera koji je ciljao i ubijao uglavnom crne, azijske i latino muškarce.

  Serija je izazvala ponovno interesovanje za Dahmera, manifestujući se prodajom Damerovih kostima za Noć veštica. Neki prodavci na mreži , uključujući eBay, sada su obustavili prodaju ovih kostima.

  Čak i ako su trenutno u trendu na društvenim mrežama ili su zloglasne ličnosti, oblačenje u bilo koju od ovih osoba može biti neverovatno neprijatno za kolege.

  Konačno, nemojte koristiti inspiraciju iz masovnih ubistava, pandemije Covid-19, prirodnih katastrofa ili pokreta poput #MeToo da biste imali „kreativne“ ili „smešne“ kostime. Ovakve stvari imaju potencijal da nanesu uvredu vašim kolegama, iako to vama možda nije bila namera.

  Ne prisvajajte tuđe kulture kroz kostim

  Kostimi za Noć veštica takođe nisu prilika da se prisvoji tuđa kultura. Oblačiti se kao pripadnik kulture koja nije vaša u kostimu koji je „smešan“ ili može biti uvredljivo i štetno.

  Ne prisvajajte određene simbole ili komade odeće koji imaju značenje za one iz istorijski marginalizovanih grupa. To za njih nije kostim, to je deo njihove zajednice, kulture i svakodnevnog načina života.

  Jedan od konkretnih primera je blackface koji je krajnje neprikladan, uvredljiv i rasistički. Blackface je rasistička praksa koja datira još od menastrela iz 1820-ih. Beli ljudi bi se pretvarali da su crni, tamnili bi svoju kožu, pretvarali se da imaju prevelike usne, nosili perike i prenaglašene kostime. Crnce bi ismevali, često ih prikazujući kao neuke. Jednom kada shvatite ovu istoriju, znaćete da nikada nije prikladno farbati kožu u crno kao kostim za Noć veštica.

  Halloween, Noće veštica (Pixels)

  Halloween, Noće veštica (Pixels)

  Ne donosite replike oružja na posao

  Ma koliko da ste imali strava ideju za kostim, a ona je između ostalolog uključivala i oružje, odustanite od nje. Ne treba vam radnik obezbeđenja na vratima kompanije ili kancelarije.

  Takođe, ne želite da potencijalno stvorite anksioznu situaciju kod kolega koji imaju strah od oružja ili nose određenu životnu traumu koja uključuje oružje.

  Reagujte kada uočite da je neko „prešao granicu“

  Ako se neko pojavi na radnom mestu sa neodgovarajućim kostimom za Noć veštica, nemojte čekati da ljudski resursi intervenišu. Budite osoba koja interveniše u ime vašeg tima. Povedite osobu u stranu i razgovarajte sa njom.

  Halloween, Noće veštica (Pixels)

  Halloween, Noće veštica (Unsplash)

  Ohrabrite svog kolegu da se izvini onima koje je povredio. Izvinjenje je ključ za obnavljanje poverenja među kolegama.

  Zapamtite da Noć veštica može biti još jedna divna prilika da se povežete sa kolegama. A kada ste u nedoumici oko izbora kostima, nemojte se plašiti da pitate za tuđe mišljenje. Važnije od kostima je prilika da se povežete i uverite se da se svi osećaju prijatno i da mogu u potpunosti da uživaju u svečanosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixels/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE