Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je zajedničko Srđi Popoviću, Džonu Klizu, Bendžaminu Frenklinu i Radjardu Kiplingu?

  Sa svim što je dosad uradio – a bio je i muzičar, i otporaš, i predavač na Harvardu – može da se meri vest koja je pre nedelju-dve odjeknula u Srbiji da je Srđa Popović postao rektor jednog od najstarijih univerziteta u Škotskoj i čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu, St. Andrews. I to iako nikada do sada nije tamo predavao. Važan detalj je i to što na Sent Endrjuzu rektora biraju  studenti.

  „Teza studenata koji su me kandidovali bila je: ako se već borim za bolji smeštaj studenata, a to je bio prvi zahtev mojih birača, onda je valjda normalno i da znam kako izgleda. I tako sam u 44. ušao u vremeplov i vratio se u studentske dane. Kod Džejmija mi je crkao tuš, a morali smo i da pozajmljujemo fen od jedne aktivistkinje, kod Arčija sam našao električnu gitaru pa smo svirali zajedno ‘Zombie’ od Crannberiesa — što je bio i najpopularniji video na Fejsbuk strani ‘Srdja For Rector’ koja je bila jedan od glavnih elemenata kampanje“, kaže Popović u razgovoru za „Original“.

  Počasne doktorate na ovom univerzitetu imaju Bendžamin Frenklin, jedan od „Očeva osnivača“ SAD, nobelovac Radjard Kipling, pronalazač penicilina Aleksandar Fleming, književnica (takođe ovenčana nobelom) Ajris Murdok, a u „alumni klubu“ se nalaze i princ Vilijam i njegova supruga Ketrin – tu su se i upoznali – kao i Majkl Falon, sadašnji ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva…

  „Čovek koji je pronašao penicilin, jedan od očeva osnivača američke državnosti ili pisac ‘Knjige o džungli’, svi oni su bili i biće inspiracija za mnoge generacije i bio bih skroz neiskren kada bih rekao da na tako nešto nisam obraćao pažnju“, kaže Popović.

  Rektor je svojevremeno bio i Džon Kliz.

  „Čovek je institucija i ne mogu da vam opišem koliko puta su mi Pajtonovci bili inspiracija za neku od nenasilnih taktika srpskih studenata ili Otpora. Taj nivo humora koji stvari dovodi do apsurda je veoma koristan, jer lako ogoli stvarnost da ona postane svima vidljiva“, rekao je Popović za Original.

  Izvor: Original/Nedeljnik

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Mito

   Posebno su mu zahvalni Ukrajinci za pakao koji im je napravio fašizacijom Ukrajine. Nije samo rekao koliko para je strpao u džep od sponzora (raznih obaveštajnih službi ili Soroša) za izvoz američkih revolucija po Svetu i Evropi. Žao mi je tih studenata kojima će on da predaje mržnju, jer iza dosadašnjih njegovih postupaka stoji mržnja. S poštovanjem

  • ivan

   Srbija je sada u gorem stanju nego u Milosevicevo vreme. Sada bi Srdja trebalo da povede akciju. U vreme Milosevica je bilo lako da se izvrsi ,,revolucija". Dosadio je narodu njegova politika, za AV politiku trebace jos nekoliko godina da narod shvati da im je dosta.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE