Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je zajedničko nama i građanima BiH i Indije? Pa, Nemačka!

  Građani Bosne i Hercegovine i Srbije bili su među najzainteresovanijim za useljavanje u Nemačku, ali je pandemija koronavirusa osujetila nemačke planove za privlačenjem stručnjaka iz celog sveta, zaustavivši gotovo u potpunosti proces migracija.

  Nemačka je nakon decenija političke borbe usvojila set zakona koji se odnosi na migracije, ali zbog pandemije koronavirusa u toj državi još uvek nedostaje kvalifikovanih radnika, posebno u građevinarstvu, nauci i zdravstvu.

  Sudeći prema ranijim podacima, tačnije podacima iz 2019. godine, državljani zemalja Zapadnog Balkana su među najzainteresovanijim za rad u Nemačkoj. Pre građana BiH i Srbije, samo je više radnih viza odobreno državljanima Indije.

  Indijcima je 2019. u Nemačkoj odobreno ukupno 12.758 radnih viza. Bosancima i Hercegovcima odobreno je ukupno 11.939 radnih viza, što ih stavlja na drugo mesto, dok su na trećem mestu državljani Srbije sa odobrenih 10.624 radnih viza.

  Daniel Terzenbach iz Federalne agencije za zapošljavanje ističe za nemački Handelsblatt da pandemija ne menja činjenicu da Nemačka ima stariju populaciju i da su, pored ostalih, očajnički potrebni i IT stručnjaci za digitalizaciju.

  Međutim, pre nego što su uvedene mere za suzbijanje koronavirusa, uspeli su da prime tek nekolicinu medicinskih radnika, na osnivu sporazuma Federalne agencije za zapošljavanje i zemalja iz kojih dolaze zainteresovani radnici.

  „Koronavirus doveo je do toga da zemljama kao što su Meksiko ili Brazil, na primer, sada treba svaki lekar ili specijalista za njegu“, kaže Terzenbach za Handelsblatt.

  https://www.bizlife.rs/posao/nemacki-poslodavci-u-panici-neophodni-su-nam-radnici-sa-zapadnog-balkana/

   

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE