Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je DELTA PLUS soj i kada će stići u Srbiju?

  Analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja, kaže Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

  Ipak, s obzirom da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas, rekla je prof. Knežević za RTS.

  Delta plus soj koronavirusa do sada je potvrđen u više od 40 zemalja.

  Pre nekoliko dana je stigao i u Hrvatsku, a iako virus ne zna za granice, delta plus soj koronavirusa još nije registrovan u našoj zemlji.

  Novi soj registruje se u sve većem broju zemalja

  Knežević kaže da se u sve većem broju zemalja registruje prisustvo delta plus soja virusa.

  „S obzirom da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas“, ukazala je prof. Knežević.

  Šta znamo o delta plus soju?

  Govoreći o dosadašnjim informacijama o tom soju, Kneževićeva kaže da je identifikovan u junu 2021. godine u Indiji i od tada se prati.

  U poslednje vreme dolazi do povećane učestalosti tog soja, podaci pokazuju da možda postoji povećani procenat širenja delta plus soja u odnosu na delta soj.

  Kaže da je nepoznanica da li delta plus soj doprinosi težoj kliničkoj slici, da li ima uticaja na terapiju kao i na efikasnost vakcinacije.

  „Pretpostavlja se da vakcine štite na isti način kao kod delta soja“, rekla je Kneževićeva.

  Koliko će virus mutirati?

  „Izučavajući viruse ono što znamo je da dok god postoji cirkulacija virusa u populaciji on će nastaviti da mutira. Iz tih razloga od izuzetne važnosti je vakcinacija, da se što veći boj ljudi vakciniše, čim ima manje obolevanja doći će do manjeg mutiranja virusa“, istakla je Kneževićeva.

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE