Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta građani misle o kvalitetu komunalnih usluga

  Građani su, pre svega, usmereni ka otklanjanju konkretnih komunalnih problema koji ih pogađaju, a manje interesovanje pokazuju za pitanja strateškog razvoja sistema komunalnih usluga.

  Istovremeno, građani su pokazali da postoji potreba za unapređenjem komunikacije, dostupnosti informacija i pristupačnosti komunalnih preduzeća, rezultat je ispitivanja zadovoljstva građana Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje, Novog Bečeja, Sečnja i Golupca koji su učestvovali u anketi o komunalnim uslugama.

  Mirko Popović, ekspert i autor metodologije ispitivanja u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU – druga faza“, koji uz finansiranje Vlade Švedske, sprovode SKGO i Švedska asocijacija regiona i opština (SALAR) ocenio je da su najveće iznenađenje objektivnost, konstruktivnost i odgovornost građana. Čitav projekat je pokazao i da je mali broj lokalnih uprava sprovodio ispitivanje, a pokrenuto je pitanje transparentnosti rada sistema komunalnih usluga i pristupačnosti građanima.

  „Iako ranije nisu imali priliku da budu pitani o ovoj temi građani su pretežno bili objektivni. Oštrih kritika nije bilo u velikom broju, ali ni preteranih pohvala. Veoma realno su ocenili slabosti i pokazali spremnost da pohvale aktivnosti i usluge kojima su zadovoljni“, izjavio je Popović.

  Metodologija je razvijena zajedničkom ekspertizom stručnjaka iz Švedske i Srbije i angažovanjem zaposlenih u JLS i JKP iz Zrenjanina, Žitišta, Nove Crnje, Novog Bečeja, Sečnja i Golupca.

  Prema rečima mr Siniše Gajina, rukovodioca Službe za informisanje u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“ stečena iskustva iz projekta su veoma korisna, a neke stvari su odmah unapređene na osnovu rezultata sprovedenog ispitivanja.

  „Otvaranje korisničkog centra gde je celokupan rad sa korisnicima objedinjen, povećana onlajn komunikacija, uvođenje dodatnih telefonskih linija, indentifikacione kartice za zaposlene, edukacija korisnika o nadležnostima preduzeća, samo su neke od aktivnosti koje su sprovedene na osnovu rezultata dobijenih ispitivanjem korisnika. U toku je i realizacija strateških aktivnosti kao što je rešavanje problema sa vodom za piće, zamena vodovodne i kanalizacione mreže“, navodi Gajin.

  U okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama na putu pridruživanja EU – druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, u Čajetini će biti sprovedeno ispitivanje, a do kraja godine očekuje se da će ta aktivnost biti obavljena i u Kruševcu.

  „Ispitivanje planiramo da nastavimo i u 2021. godini, u pet lokalnih samouprava. Koje će to sredine biti još nije definitivno odlučeno, ali svakako nameravamo da se ovom temom bavimo i u narednom periodu. Iz primera u praksi sasvim je jasno da su benefiti ovakvog istraživanja unapređenje komunikacije sa korisnicima, prepoznavanje potreba lokalne zajednice, povećanje kvaliteta usluge, prikupljanje korisnih informacija o radu i učincima komunalnog preduzeća, ali i uključivanje građana u procese donošenja odluka i upravljanje javnim resursima“, rekao je Miodrag Gluščević, Programski direktor SKGO za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalno delatnosti.

  Zakonska obaveza od 2016. godine

  Glavni cilj ispitivanja stanovništva nije puko ispunjavanje zakonske obaveze, već način za poboljšanje kvaliteta usluga javnih komunalnih preduzeća.

  „Iako je ispitivanje korisnika korak u dobrom pravcu, ne treba očekivati brzu realizaciju dobijenih preporuka, jer se i dalje zapaža određeni politički uticaj na razvoj komunalnih sistema. Brže promene i vidljivo unapređenje kvaliteta komunalnih usluga moguće je očekivati ukoliko gradovi i opštine nastave sa sprovođenjem ispitivanja, bar jednom godišnje“, ocenio je Popović.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Shutterstock

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE