Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski stočari ponovo upozoravaju na propast

  Vlasnici farmi svinja i goveda u Srbiji upozorili su da taj sektor poljoprivrede propada i da je potrebna hitna pomoć države, jer subvencije za prošlu godinu nisu isplaćne, a prerađivači mleka spuštaju otkupne cene i uvoze mleko.

  Vlasnica farme krava u okolini Kikinde Olivera Latinović rekla je za Betu da joj država za prošlu godinu duguje oko tri miliona dinara na osnovu subvencija za umatičena grla, dok je subvencija za krave koje su se prošle godine prvi put otelile, ukinuta.

  „Država je najavila opet formiranje neke radne grupe za izradu strategije za povećanje stočnog fonda, ne znam šta će radna grupa kad država nije isplatila subvencije za prošlu godinu ni za 50 odsto velikih proizvođača, meni duguje tri miliona dinara, a milion ne priznaje“, rekla je Latinović.

  Dodala je da su mlekare počele da smanjuju cenu mleka, prošlog meseca za pet dinara, a očekuje se da će to ići i dalje naniže jer se mleko uvozi i pojavio se višak na domaćem tržišu.

  Mlekare su, kako je rekla, podigle cenu mleka jesenas, u trenutku kada je pretila nestašica i njoj plaćaju oko 75 dinara po litru, što je jedna od najboljih cena, zbog količine koju proizvodi i kvaliteta, a pojedini proizvođači za litar dobijaju i 40 dinara.

  Latinović je rekla da je hitna mera koju bi trebalo odmah sprovesti da država isplati subvencije koje duguje za prošlu godinu, dok bi druga hitna mera za proizvođače mleka bila kontrola uvoza, pre svega kontrola kvaliteta, jer su „neke trgovinske kuće prodavale 12 litara za 1.000 dinara“.

  U decembru uvezeno 3.000 tona smrznutog mesa

  Vlasnik farme svinja u okolini Srbobrana Veselin Eraković rekao je da je cena tovljenika samo tokom dva meseca porasla na 230 do 240 dinara po kilogramu žive vage i da je ta cena obezbeđivala manju zaradu, a da je pala i sada je oko 200 dinara.

  Eraković je rekao da je za proizvođače svinja veliki problem uvoz i da je tokom decembra uvezeno oko 3.000 tona smrznutog mesa, što je smanjilo potražnju na domaćem tržištu.

  Stručni konsultant Udruženja odgajivača svinja Srbije i Unije uzgajivača svinja Srbije, Sanja Čelebićanin, kaže da bi urgentne mere države, kako bi se sprečilo propadanje tih proizvođača, bile kontrola uvoza i kvaliteta uvoznog mesa.

  Domaći proizvođači mesa imaju 30 odsto povećane troškove proizvodnje svinja, jer ne koriste hranu u kojoj ima modifikovane soje.

  „Proizvođači svinjskog mesa u Španiji i Portugaliji koriste 100 odsto modifikovanu hranu, u Nemačkoj je hrana 89 odsto modifikovana, a jedine zemlje koje ne koriste tu hranu u Evropi su Švedska i Srbija. Ne kažem da je takvo meso modifikovano, nema naučnog dokaza da je štetno, ali to potrošači treba da znaju i meso mora biti deklarisano“, rekla je Čelebićanin.

  Ona je rekla da bi za revitalizaciju sektora uzgoja svinja u Srbiji trebalo povećati subvencije po grlu, uvesti određene povlastice za energente i kontrolisati uvoz. „Razgovaramo sa ministarkom poljoprivrede i znam da će se uvoz mesa smanjiti jer nisu odobreni svi zahtevi“, rekla je Čelebićanin.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE