SRPSKI NAUČNIK na čelu tima koji ispituje "raketnu vakcinu" protiv korone

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI NAUČNIK na čelu tima koji ispituje “raketnu vakcinu” protiv korone

  Švajcarska vlada i grad Bazel odobrili su budžet od milion švajcarskih franaka za ispitivanje nove generacije vakcine protiv koronavirusa, na kojoj radi tim naučnika farmaceutske kompanije “Svis rokets”, a na čijem čelu se nalazi dr Vladimir Cmiljanović, poreklom iz Srbije.

  Kako se navodi u saopštenju kompanije, u pitanju je vakcina koja se zasniva na kompletnom, ali genetski modifikovanom virusu.

  “Za razliku od većine postojećih vakcina, novi model je dizajniran da imunološkom sistemu predstavi širok spektar virusnih komponenti, izazivajući širi, dugoročniji stabilni imuni odgovor od većine trenutnih vakcina, koje koriste samo jedan virusni protein. Virus ima ugrađeni defekt (brisanje) koji se ne može popraviti, te stoga može proći samo jedan ciklus replikacije, sprečavajući ga da izazove bolest”, navodi ova kompanija.

  Inače, u ovome učestvuju Univerzitet u Bazelu, univezitetska bolnica u Bazelu i Švajcarski institut za tropsko i javno zdravlje zajedno sa kompanijom RocketVax. Za istraživanje su od švajcarske Vlade i grada Bazela dobili milion franaka, a pretklinički istraživački rad na ovoj vakcini već je otpočeo.

  Ova vakcina nazvana je i “raketna vakcina”.

  Kompanija “Svis Rokets” priznata je na polju imunologije, a osnovači su delom srpskog porekla. Kompaniju su osnovali dr Vladimir Cmiljanović, dr Nataša Cmiljanović, Manuel Ebner i dr Tomas Sander.

  Na čelu kompanije je Vladimir Cmiljanović koje je medicinski hemičar i preduzetnik sa više od 15 godina iskustva u razvoju lekova protiv raka. U saradnji sa dr Natašom Cmiljanović, glavnom naučnom direktorkom kompanije, razvio je lekove protiv raka na Univezitetu u Bazelu.

  Izvor: BIZlife

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE